Hirdetés

Volt már erre példa az Egyesült Királyságban.

Kitört a nyár, visszatért az élet az éttermek és kávézók teraszaira, ellenben nem igaz ez egyértelműen a vendéglátóhelyek belső tereire. A társadalmi távolságtartás miatt szerte a világon számos étteremnek eleve csökkentenie kellett a beltéri kapacitását az újranyitás után. Ben Masterton-Smith brit építész-designer úgy véli, hogy a vendéglők hosszú távú túlélésének záloga az lehet, ha elfoglalják a most még autóktól hemzsegő utakat.

Ennek keretében a Tranzit Studio alapítója, Masterton-Smith létrehozta a Social Soho projektet, melynek lényege, hogy a mindig nyüzsgő Soho negyed egyes részeit ideiglenesen átadják a gyalogosoknak és az éttermeknek. 

Az építész abból indult ki, hogy a forgalmas utak lezárásával a környéken lévő éttermek és bárok birtokukba vehetik a területet, így a vendégek egymástól biztonságos távolságban ehetnek és ihatnak.

Ráadásul, ha a vendéglátóipari egységek még több helyet kapnak a közterekből, láthatóbbá válnak, így pedig jobban el tudják adni magukat a vendégeknek is, amelyre a járvány miatti bevételkiesés miatt nagy szükségük lenne. 

Masterton-Smith nem véletlenül a vendéglátóipar talpra állításában próbál segíteni, sok étterem belső tereinek kialakításában vett részt korábbi projektjei során. A Social Soho tervezése közben folyamatosan egyeztetett a helyi szolgáltatókkal, szeretett volna egy olyan egyszerű ötlettel előállni, amelyet az anyagilag megtépázott vendéglátósok is tudnak támogatni, nagyszabású kampányra nyilvánvalóan nem volt pénzük. A Social Soho július negyedikén indulna, a kormány ekkortól engedélyezi az éttermek újranyitását. 

Tervében azt javasolja, hogy a Soho épületei előtt az utat adják át a gyalogosforgalomnak és az éttermeknek.

Az így felszabaduló helyre asztalokkal és székekkel kiköltözhetnének a vendéglátósok, az egyes asztalokat zöld növényekkel, színes napernyőkkel lehetne elválasztani egymástól a távolságtartás jegyében.

Van megoldása az úttest hasznosítására is. Az első világháború utáni brit utcabulik egyik jellegzetessége volt, hogy az utca közepén elhelyeztek hosszú asztalokat, ezeknél szolgálták ki a vendégeket. Masterton-Smith ezt az elrendezést hozná vissza már csak a szimbolikus jelentése miatt is, hiszen egy nehéz és érzelmileg terhelt időben egyszer ez már bevált, és az idei év sem éppen egyszerű. 

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a helyi döntéshozók engedélyezni fogják ezt a koncepciót, Masterton-Smith szerint pedig sok étteremnek ez lenne az utolsó esélye. A designer rámutatott arra, hogy ez a megoldás nemcsak a biztonságos étkezést garantálná, de egyben jó hatással lehetne az éttermek brandjére is. Identitásuk szempontjából például  egy saját arcmaszk lehetne egyfajta "egyenruha", az étterem arca, a szabadtéri étkezés effajta modelljét pedig a pandémia után is fenn lehetne tartani.

Van már működő példa az éttermek előtti tér hasznosítására: egy amszterdami művészeti központ olyan alternatívával állt elő, amelyben a vendégek saját üvegházukban üldögélnek az Amstel partján.

Forrás: dezeen




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Letölthető segédanyag készült a szabadtéri nyitáshoz

Letölthető segédanyag készült a szabadtéri nyitáshoz

Áttekinthető, táblázatos formában nyújt segítséget.

Gyöngytyúk magassarkúban
  • 2020-04-23 10:00
  • Deco

Gyöngytyúk magassarkúban

A Börze egy olyan multifunkciós kávéház és étterem, ahol reggeltől estig zajlik az élet.

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!
  • 2020-03-12 09:00
  • Deco

Íme a Laurel Budapest étterem, ami Év Lakberendező Teamje díjat ért!

Az elismerést a Z.ESTILO stúdió nyerte el a Laurel Budapest étterem belsőépítészetével.

Hirdetés