A LEED minősítést koordináló Orosz Máté és Niczki Tamás beszámolója.

Európa első LEED Gold minősítésű étterme a budapesti Parizsi utcában nyílt meg. A Mozata bisztró, pékség és kávézó kialakításánál a fenntarthatósági szempontokat integráltan, a tervezés legelejétől érvényesítették. A tervezési folyamatról a LEED minősítést koordináló Orosz Máté és Niczki Tamás számol be, akik szerint a minősítés megszerzése nem pusztán egy száraz műszaki követelménylistának való megfelelést jelent, hanem lehetőséget a szemléletváltásra.

Itthon többnyire csak irodaházak esetében hallunk zöld tanúsítási rendszerekről, pedig a több mint két évtizede létező BREEAM és LEED minősítések bármilyen funkciójú, új és meglévő épületre, vagy akár épületrészre is megszerezhetőek. Széleskörű elterjedésüknek egyik akadálya, hogy még szakmai körökben sem ismertek eléggé, így a fejlesztés résztvevői sokszor a vélt többletköltségektől tartva, már gyakran a projekt elején lemondanak használatukról. Pedig az elmúlt húsz évben már többször bebizonyosodott, hogy egy környezettudatosan tervezett beruházás – főleg, ha kezdetektől integráltan foglalkozunk a fenntarthatósággal –, nem feltétlenül drágább.

A tudományos kutatásokon és megvalósult épületállomány adatain nyugvó akcióterületek ismerete nemcsak a szakági tervezőkre tartozó mérnöki feladat, hanem hatalmas lehetőség is a folyamatban résztvevő összes fél számára. Az Egyesült Államokban éppen ezért a tervező építészek is gyakran tesznek le LEED minősítési vizsgát. Így ők már a koncepciótervtől alkalmazni tudják azt a széleskörű eszköztárat, amellyel csökkenthetik a projektjük környezeti terhelését.

Ám a lényeg nem is a tanúsítvány megszerzése, hanem a hozzákapcsolódó szemlélet elsajátítása. Az a hozzáállás, amely nemcsak segít eligazodni, hogy mely döntésünk befolyásolja legjobban a projekt karbonlábnyomát – és az ezzel együtt járó globális felmelegedést –, hanem kiterjeszti a környezettudatosságot a fenntarthatóság társadalmi aspektusaira, és az emberek egészségére is.

Mindemellett számszerűsít rengeteg megfoghatatlannak tűnő szempontot, így a tervezés során nem kizárólag az intuícióinkra kell hagyatkoznunk. Köztudott például a biofília, a napfény, vagy az ablakon át elénk táruló kellemes látvány kedvező élettani hatása, de vajon melyek azok a mennyiségi és minőségi összetevők, amelyekkel maximalizálhatjuk hatásukat? Vagy milyen összefüggés van a bejárat után tervezett lábtörlő hosszúsága, és az épületbe behordott szennyeződés, és ennek következményeként a takarításához szükséges vegyszerek mennyisége között? Az nagy segítség, ha ezekre a kérdésekre tapasztalati adatok alapján konkrét válaszokat kaphatunk, és az is könnyen belátható, hogy a válaszokat a koncepció fázisában tudjuk leghatékonyabban beépíteni a tervünkbe.

A szennyfogó szőnyegek helye és méreteKilátás utcára és növényzetre

A Mozata bisztró, pékség és kávézó megálmodói Európában elsőként vállalkoztak arra, hogy az éttermek számára is elérhető LEED minősítési kategóriában (LEED v4 ID+C Retail) szerezzenek arany fokozatú minősítést. Megértették, hogy a Mozata brand víziójához tartozó fenntarthatóság csakis példamutatással és cselekvéssel érhető el, és ehhez kitűnő keretrendszert biztosít a LEED minősítés. A fenntarthatósági szempontok így integráltan, a tervezés legelejétől kulcsszerepet töltöttek be.

A Mozata a belvárosi Párizsi utcában, egy régi bérház földszintjén nyílt meg, amely már önmagában biztosíték, hogy a meglévő infrastruktúrához és épített környezethez kapcsolódva minél kevesebb energiát és új építőanyagot használjon fel az építéshez. A funkcióból adódóan a konyhatechnológiai berendezések jelentik az energiafogyasztás jelentős részét, ezek kiválasztásánál a minőségi libanoni konyha speciális igényeinek kompromisszumok nélküli kiszolgálása volt a prioritás. A LEED minősítési rendszer rugalmassága azonban lehetővé tette, hogy ezt a tervezőcsapat más energiacsökkentési stratégiákkal ellensúlyozza, mint például az üzlet határolófalainak belső oldali hőszigetelésével, a hűtés-fűtést biztosító energiatakarékos hőszivattyúkkal, jelenléti érzékelőkkel és időzítőkkel ellátott LED világítással és mindezek okos szabályozásával. Az egyes rendszerek hatékonyságáról beépített alfogyasztásmérők adnak pontos információt, segítve a tudatos energiahasználatot, és lehetővé téve az üzemeltetés során a felhasználás finomítását.

A víztakarékosság jegyében az összes konyhai berendezés kevés vizet használ, a mosdók, mosogatók légbekeverős csaptelepeket kaptak, a férfi vizesblokkba vízmentes piszoárok kerültek. Ez utóbbi beépítéséhez különösen fontos volt a megbízó és a tervező csapat nyitottsága, ugyanis mindannyiunknak le kellett győznie a vízmentes piszoárokhoz kapcsolódó rossz asszociációinkat, vagyis a legfőbb felhasználási területeket jelentő barkácsáruházak és autópálya melletti benzinkutak vizes helyiségeinek emlékeit. Az új, igényes kontextusban használt berendezések jelentősége így reményeink szerint túlmutat a helyi vízmegtakarításon, és a mosdót használó vendégeken keresztül sikerül az ezzel kapcsolatos téves sztereotípiákat eloszlatva terjeszteni ezt az előremutató megoldást.

A beépített anyagoknál a minőségi és tartós anyagok választása volt a fő szempont, amely mind a Mozata értékrendjét, mind pedig a fenntarthatóságot kitűnően szolgálja. A fejlesztő hosszútávú gondolkozása az egyik legnagyobb garancia a nyersanyagok gazdaságos felhasználására, amit a LEED minősítés során egy minimum tíz évig az adott helyszínen maradásra tett kötelezettségvállalási nyilatkozattal is megerősített. A belső terek kialakításánál – a vendégtérben és a kiszolgáló helyiségekben egyaránt – fokozott hangsúlyt kapott a beltéri levegő, hőmérséklet, megvilágítás és kilátás minősége.

A kivitelezés során előírás volt a nagyon precíz szelektív hulladékgyűjtés, a munkaterület állandó tisztántartása és dohányfüstmentessége, az építés befejeztével pedig a helyiségek LEED szerinti előírásoknak megfelelő, levegővel történő intenzívebb átöblítése.

A megnyitás óta eltelt másfél évben itthon még nem, de Európában már több LEED minősítésű étterem is nyílt, ami jelzi, hogy ez a szektor is egyre jobban felismeri a környezetvédelem szükségességét. A Mozata esetében az alacsonyabb üzemeltetési költségek és a minőségi belső környezet jótékony hatása azonnal érezhetők, de reményeink szerint hosszú távon, a gondos előkészítésnek és megvalósításnak sokkal nagyobb haszna is lesz. Ez az új pesti vendéglátóhely példát mutatva, az itt dolgozók és vendégek edukációjával büszkén hirdetheti, hogy életünk minden területén élnünk kell a fenntarthatósággal!


Megbízó: Oussama Mansour
PM: Horváth Csaba, Szántó Csilla
Generáltervező: Minusplus Generáltervező Kft.
Belsőépítészet: Position Collective 
Kivitelező: Újlaki Építő Kft.

A Mozata LEED minősítésének koordinálásáért Orosz Máté és Niczki Tamás feleltek. Mindketten a HAESF Magyar-Amerikai Ösztöndíj Program keretében az Egyesült Államokban dolgoztak egy évet, és LEED BD+C minősítési vizsgát tettek. Máté a washingtoni USGBC központban kutatott, míg Tamás a fenntarthatóságot a zászlójára tűző Perkins and Wills irodájában dolgozott tervezőként New Yorkban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa első LEED Gold étterme: a Mozata bisztró, pékség és kávézó

Európa első LEED Gold étterme: a Mozata bisztró, pékség és kávézó

A LEED minősítést koordináló Orosz Máté és Niczki Tamás beszámolója.

Magyarország legtágasabb ételudvarával nyit az Etele Plaza

Magyarország legtágasabb ételudvarával nyit az Etele Plaza

Egyedi belsőépítészeti design és közvetlen tetőterasz-kapcsolat várja a látogatókat.

Hirdetés