A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos hotel bisztróétterme.

A Loire menti kastélyokat idéző, 1883-ban Bukovics Gyula tervei alapján épült Schossberger-kastély 2020 óta BOTANIQ Turai Kastélyként fogadja vendégeit. Az ötcsillagos hotel bisztróétterme, a Pálmaház mellett tavaly novemberben megnyílt a Mészáros Ádám kétszeres Michelin-csillagos chef szakmai irányítása alatt működő Clarisse, ahol a vendégek egy különleges, a kastély helyszíne és történelme ihlette 3-5 órán át tartó gasztroszínházi élmény részesei lehetnek. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/2-es lapszámából.
 


A fine dining éttermek ma már nem csak a tányérra kerülő fogások egyedi kompozícióiban, az étel- és italsorok különleges megalkotásában versengenek egymással, de egyre magasabbra teszik a lécet a gasztronómia köré épített élmény minőségében is. A BOTANIQ Turai Kastélyban megnyílt Clarisse-ban pedig a helyszín, azaz a kastély környezete és története is fontos szerepet töltenek be a már-már interaktív színházi élményben, aminek a vendég is részese.

Nyilvánvalóvá teszi a játékot, hogy foglalás után az étterem névadója, Clarisse – a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond báró unokája – „jelez vissza” e-mailben, érkezéskor pedig Laci bácsi, a lakáj fogadja a vendégeket a Zoób Kati tervezte frakkban és cilinderben, majd a bárban újabb levelet kézbesít Clarisse-tól. Az itt elfogyasztott welcome drink és vendégváró falatkák után a lakáj egy elegáns, súlyos függönyökkel tagolt folyosón át kíséri a vendégeket a teremhez, ami a kastély fénykorában egy lakosztály később, mikor az épületben iskola működött tanteremként funkcionált.

A hosszanti termet egyik oldalról a kertre néző ablaksor szegélyezi, vele szemben egy galériafalat alakítottak ki, amelyen megjelenik Schossberger Klára, azaz Clarisse, egyik festménye is, kiegészülve mintegy negyven másik olajfestménnyel és grafikával, amiket mind abban a szellemben válogattak össze, hogy a névadó személyére reflektáljanak, és az eltérő korú és stílusú tájképek, csendéletek és arcképek révén továbbszőjék a történetet és erősítsék az érzést, hogy Clarisse vendégei vagyunk.
 


A Gyűrűsi Lilla tervező által megalkotott terem egyik végébe egy hatalmas borhűtő került, másik oldalára pedig egy látványos, egyedi tálaló, ami egyrészt funkcionális szerepet tölt be, másrészt tükrös felületével optikailag tágítja a teret. A szálloda szobáiban is megjelenő halszálkamintás sötét, tömörfa padló melegséget ad a térhez, és a természetközeliség érzését fokozza, csakúgy, mint a földtónusúra festett falak és a pálmaházhoz kapcsolódó zöld növényzet. A tálalást és felszolgálást segítő bútorzatot fényes felületű, art deco jellegű darabok alkotják, a mobiliák kerek és szögletes márványasztalokból és kényelmes karosszékekből állnak.

Az étterem koncepciójában fontos szerepet játszik a kastély története, parkjának élővilága: a menüsort a környező erdő szintjei ihlették, a park fáiról származó levelek lenyomataival díszített tányérokat pedig Néma Júlia keramikusművész készítette.

Az este működő étteremben természetesen nagyon fontos a megfelelő fények kialakítása, és bár a karakteres csillárok modern formavilágot tükröznek, az esti dimmelt fények kimondottan romantikus hangulatot keltenek, közben a fogásokat és a borokat Langó Tamás sommelier prezentálja, Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész kimondottan az ételekhez komponált zenéinek kíséretében.


 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Nívódíjas tájhangulatok

Nívódíjas tájhangulatok

Tájépítészeti nívódíjat nyert a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. a turai kastélypark felújításáért.

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

A munka az univerzumról megszerzett tudásunk alapjait lefektető női tudósok előtt tiszteleg.

Hirdetés