Tájépítészeti nívódíjat nyert a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. a turai kastélypark felújításáért.

A BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft., dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán. A tíz és fél hektáros park öt éven át tartó rekonstrukciós munka keretében újult meg, két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékát ápolva. 

 

Fotó: Szabó Tamás

Rangos elismerésben részesült a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukcióját elvégző Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft., amely a Tájépítészeti Nívódíj 2021 pályázaton elnyerte a legjobbnak járó díjat az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában. Dr. Herczeg Ágnes pályázatát 10 tagú szakembergárdából álló zsűri értékelte, és ítélte végül oda a díjat a tájépítész irodának a kastélypark öt éven át tartó rekonstrukciós munkálataiért.

A Tájépítészeti Nívódíj keretében olyan, műszaki és esztétikai szempontból is kiemelkedő alkotásokat díjaznak, amelyek kivitelezése hozzájárul a tájépítészet elismertségéhez. Ezek a projektek megfelelnek a fenntartható fejlődés elveinek, továbbá hozzájárulnak a társadalom jólétéhez is. A pályázatra számos alkategóriának megfelelő, megvalósult tájépítészeti alkotásokat lehet nevezni.

Fotó: Szabó Tamás

A BOTANIQ Turai kastélyt hangulatos tíz és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel. A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a park két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot, visszaidézve a kastélykert eredeti állapotát.

A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett „hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát. A kert több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye, de található tulipánfa, és a szomorúfűz, valamint páfrányfenyő, vörösfenyő és tiszafa is a parkban. A kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet, ennek első lépéseként jött létre az előbb említett magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek. A 2020-ban megvalósult ökologikus és reprezentatív kiültetés keretében 40 darab idős fa, illetve több ezer cserje, díszfű és egyéb fűféle kapott helyet a park változatos növényállományában.

„A minőség megőrzése garantálja a kastélykert további sikerét. A magas minőségű kivitelezésen túl - melyet a Lyra Florae képviselt - fontos, hogy a park a fenntartás során is megtartsa azt a kiemelt értéket, amit hordoz. A kert azon túl, hogy egy művészi alkotás, egy élő, eleven organizmus, mely odafigyelést igényel. A turai kastélypark a kertörökség olyan gyöngyszeme, melyen keresztül bepillantást nyújt a magyar kertművészet és kerkultúra magas nívójába” – mondta dr. Herczeg Ágnes, a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. vezető tervezője.

Fotó: Varga András

A tavalyi év során két másik szakmai elismerésben is részesült a kastélyhotel: januárban a Booking.com Traveller Review Awards 2021, nyáron pedig egy nemzetközi turisztikai díjat kapott a BOTANIQ Turai Kastély, amely a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” címet szerezte meg az International Travel Awards versenyen. 


A turai kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek 1883-ban. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselő kastély építésze Ybl Miklós tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt. A kastély a BDPST Group beruházásának köszönhetően menekülhetett meg az enyészettől: a 2016-ban elkezdett komplex felújítás mintegy 30 hónapig tartott, és három fő szakaszból állt: a tetőszerkezet teljes rekonstrukciójából, az épület talajvíz-szigeteléséből, valamint a teljes külső- és belsőépítészeti felújításból. A teljesen felújított BOTANIQ Turai kastélyban jelenleg 19 szobás szálloda üzemel, amelynek SPA részlegét és szolgáltatáskínálatát a kastélykert virágai és növényei inspirálták. 

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nívódíjas tájhangulatok

Nívódíjas tájhangulatok

Tájépítészeti nívódíjat nyert a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. a turai kastélypark felújításáért.

Lebontják a turai Dora-malmot

Lebontják a turai Dora-malmot

Hiába a helyi lakosok petíciója, az ipartörténeti emléket lerombolják.

Hirdetés