Hirdetés

A díjátadón fenntarthatóságra és inkluzivitásra törekvő projekteket ismertek el

Az Európai Örökségvédelmi díjat a barcelonai székhelyű AHI (Architectural Heritage Intervention) platform és a Katalán Építészek Szövetsége szervezi kétévente, a katalán kormány Kulturális Minisztériumának, a barcelonai városi tanácsnak és a barcelonai fővárosi kerületnek a támogatásával. A hatodik kiadásra összesen 241 projektet nyújtottak be 28 európai országból, ami az eddigi legmagasabb szám. 

 

Az AHI díj nemzetközi zsűrije az „Épített Örökség” kategóriában a berlini Neue Nationalgalerie felújítását díjazta, amely az egyik legjelentősebb épület a világon. A projektet David Chipperfield építésziroda, a Pritzker-díj legutóbbi nyertese valósította meg.
 A „Külső Terek’”kategória győztese a Santa Cruz de Tenerife-i El Tanque kulturális tér kertjének ökológiai helyreállítása lett, amelyet Fernando Menis építész egy régi olajfinomító tartályába tervezett.
 A „Várostervezés” kategóriát a barcelonai Gràcia negyedek megújítására irányuló projekt nyerte. A pályázatot Jornet Llop Pastor Arquitectes iroda és a barcelonai városi tanács várostervezési osztálya készítette.
 Közzététel” kategóriában a belga építész és filmrendező, Elodie Degavre „La vie en kit” című filmje nyert.
 Idén az AHI Európai Díj két különdíjat is átadott, amelyeket az összes benyújtott projekt közül választottak ki: az egyiket a belgiumi Bruges-ben található Gruuthuse museum kiemelkedő restaurációjáért kapta a B-juxta architecten megvalósításában.
 Az újonnan létrehozott díjat, az Új Európai Bauhaus díjat a zsűri két projektnek ítélte oda: a MIM-A sürgősségi szociális lakás projektjének Sant Feliu de Llobregatban, valamint Territoris XLM és a BCQ arquitectura A Coruña-i Las Flores városrész integrált helyreállításának főtervének. 
 

MIM-ATerritoris XLM & BCQ arquitectura


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gastro&Hotel Design Award: meghosszabbított jelentkezési határidő

Gastro&Hotel Design Award: meghosszabbított jelentkezési határidő

Július 31-ig lehet nevezni a díjra. 

Duplázott a magyar betonpad az Architizer A+ Design díjon

Duplázott a magyar betonpad az Architizer A+ Design díjon

A KAVICS a zsűri és a közönség díját egyaránt megkapta.

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

Architizer A+ Award Special Mention válogatásába került az Olaszliszkai Emlékkert

A megemlékezés-élmény megalkotására felkért designerek egy, az építészeti térbe integrált jelstruktúrát alkottak.

Hirdetés