Hirdetés

A voksokat július 31-ig lehet leadni. 

Négy magyar projektre lehet szavazni az Architizer A+ Award nemzetközi verseny fináléjában: a Gutowski Robert tervei alapján megvalósult pátyi Szent II. János Pál pápa templom a Vallási épületek és emlékművek kategóriájában, az Építészet és tanulás kategóriában a BORD Építész Stúdió Debreceni Nemzetközi Iskola épülete, az Archikon Párisi Udvara az Építészet és megőrzés kategóriában, a VPI Beton Nagy-Mihály Márk által tervezett BINN betonszemetese pedig a Kültéri termékek és anyagok kategóriában került be a finalisták közé. 

Párisi Udvar

Nem kis feladatot vállalt magára az Archikon Építésziroda, amikor megpályázta a Párisi Udvar felújításának megtervezését. Európa egyik legnagyobb kerámia burkolatú épületéről van szó a város kiemelt területén, amelyet már többször átalakítottak, és amelynek tulajdonosai egy reprezentatív, ötcsillagos luxusszállodát kívántak létrehozni – a ház múltjához méltó módon.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Párisi Udvar egy minden értelemben elképesztő épület: olyan időutazással ajándékozza meg a látogatót, amelyben korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet. 

A tervezők fő célként azt fogalmazták meg, hogy az itt eltöltött idő életérzést, élményt nyújtson a látogató számára: egy elvarázsolt világot, ahová később is visszavágyik. Emellett fontos szempont volt, hogy a műemléki értékek és a mai kor mérnöki, gépészeti, statikai, tűzvédelmi követelményei, a luxusszálloda technológiai elvárásai észrevétlen természetességgel szolgálják az újjászületett környezetet.
 

Debreceni Nemzetközi Iskola
 

A BORD Építész Stúdió eddigi legtudatosabb épülete a Debreceni Nemzetközi Iskola, erős szimbólumrendszerrel, fotogén ötödik homlokzattal, váratlan előképekkel. Kör, téglalap, piramis – az építészet őseredeti formái adják a BORD-tervezte iskolaépület sarokpontjait. Filozófiája középpontjában a tanuló és a felfedezésen alapuló oktatás áll. A 2019 őszén átadott épület Debrecen egyik kertvárosi övezetében, közvetlenül az 1300 hektáros kiterjedésű, Natura 2000-es védettség alatt álló Nagyerdő határán épült meg.

Fentről tökéletesen látszanak az épület legfontosabb jellegzetességei: a körív forma mellett a természettel való szimbiózis, az oktatás helyszíneit adó pavilonszerű térsor, végül a középpontban elhelyezkedő sportpálya – ez utóbbinál egyenlőség helyett a versengés kerül előtérbe, de a csapatsportok révén ugyanúgy jelen van a közösség, az egymásért küzdés, az egymás iránti felelősség is.

Fotó: Palkó GyörgyFotó: Palkó György

Miután az iskola ötszáz diákot fogad be három korosztályból, a területeiket a körívre felfűzött térsorokban, egymás mellett, mégis szeparáltan alakították ki.

BINN

A BINN tervezése során kifejezett cél volt, hogy a minél hatékonyabb működés mellett sokféle városképbe beilleszthető legyen. Betonteste és horganyzott, porfestett acélfedele révén nem csupán esztétikus, de használhatósága és tartóssága is garantált.

A szemetes design szempontból az egyik legbonyolultabb köztéri tárgy.

Fotó: VPI Beton, Fabricius AnnaFotó: VPI Beton, Fabricius Anna

A BINN-nek is sokféle igénynek kellett egyszerre megfelelnie: a könnyű telepíthetőség és karbantarthatóság mellett az egyszerű ürítés és záródás is fontos szempont volt. A BINN többfelé is megtalálható Magyarországon, többek között a nemrég felújított budapesti Vörösmarty téren és Podmaniczky téren is.

A VPI Betonnak nem ez az első jelölése, a korábbi években két betonpadja, a Fülöp Fruzsina által tervezett KAVICS és a Paunoch Renáta által tervezett CROMA is elnyerte az Architizer A+Award közönségdíját, a KAVICS ráadásul a zsűri díját is megkapta.
 

Szent II. János Pál pápa templom

A templomot Gutowski Robert építész saját lakhelyére tervezte, ez a személyes, közeli, bensőséges viszony érződik a léptéken, a téralakításban és a belső terek átgondolt hangoltságában. A templom megérkezéskor kibontakozó sziluettje az ölelés körkörösségében tárulkozik elénk.

A központi épülettömb mintegy kinyújtott kézként kulcsolódik össze a megemelt belső udvart körülvevő körítőfalban, amely egyszerre védelmezi és tartja egyben a közösséget.

Fotó: Bujnovszky TamásFotó: Bujnovszky Tamás

Védelmező gesztusa egyszerre lokális és egyetemes szinten is kifejezi a közösségteremtés igényét és lehetőségét, amelyre a templom mint épület lehetőséget teremt. 

A bravúros megoldásokkal vezetett természetes fény keresztül-kasul bejárja a szentélyt és a hajót, vagyis a középkori templomépítészeti hagyományt követően a fény teremti, rajzolja körül a szakrális teret, a fal csak másodlagos kiegészítő objektum.

A merészen virtuóz belső megoldások közül a feljárók rejtett, magánáhítatra szánt, meghitt kápolnát is magába foglaló struktúrája említendő. A félköríves elrendezés miatt a templom minden napszakban, szinte óráról órára követi az idő múlását, mintha egy hatalmas napóra számlapján vándorolna körbe a napsugár.


Az Architizer a világ legnagyobb építészeti platformja, amely sokféle kategóriában évente osztja ki az Architizer A+ díjakat. A Nagy-Mihály Márk által tervezett szemetest a kültéri bútor kategóriában a világ minden tájáról nevezett design koncepció közül választották ki. A zsűri díja mellett minden kategóriában szavazással választják ki a döntősök közül a közönségdíjas alkotásokat. Tavaly összesen 400 000 szavazat érkezett a különböző kategóriákban. Július 31-ig lehet szavazni, a BINN-re itt tudtok, a Szent II. János Pál pápa templomra itt, a Debreceni Nemzetközi iskola oldala itt elérhető, az Párisi Udvaré pedig itt
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Íme, a legdrágább élő magyar művészek és műalkotások 2020-as toplistája

Íme, a legdrágább élő magyar művészek és műalkotások 2020-as toplistája

A műtárgy.com frissítette listáit a 2020-as aukciós eredmények alapján.

Tervezd meg te a Kaptár Ifjúsági Klub teraszbútorait!

Tervezd meg te a Kaptár Ifjúsági Klub teraszbútorait!

Pályázati felhívás kültéri bútorcsalád tervezésére

Az amerikai-mexikói határon felállított pink libikóka nyerte a Beazley Év Designja díjat

Az amerikai-mexikói határon felállított pink libikóka nyerte a Beazley Év Designja díjat

Építészet kategóriában pedig a ModSkool nevű indiai mobil iskolát díjazták.

Hirdetés