Nincs többé egy kijelölt hely az étkezésnek, mondja Kispál Márton. 

Egy új trendre reagál Kispál Márton diplomamunkája, melyet a MOME Formatervező Tanszékén készített. Egy olyan ételtároló rendszer koncepcióját dolgozta ki, amely a közeljövő változó otthontereinek részévé válhat. Íme a FRIGO című terv Kispál Márton tolmácsolásában.

Egyre gyakoribbak a költözések, felbomlik a megszokott lakásfelosztás – és ez a trend a klasszikus helyiségek összeolvadásához vezet. Múlóban van az éles határ, amely eddig elválasztotta a konyhát a nappalitól, vagy a dolgozószobát az étkezőtől.

Az ételtárolás- és fogyasztás folyamata tehát többé nem egyközpontú, nincs egy dedikált, kijelölt hely, ahol minden esetben étkezünk.

A bútoraink és egyéb tárolóeszközeink azonban nem feltétlen követték le érdemben ezeket a változásokat – erre jó példa maga a hűtő, ami esszenciáját tekintve közel száz éve változatlan termék. Emiatt egy sor kényelmi és higiéniai aggályt vet fel: az ízek és szagok összekeveredhetnek benne, az állag- és textúraromlás pedig mindennapos jelenség. Továbbá korántsem biztosít olyan vonzó, áttekinthető környezetet az ételeknek, mint maguk az üzletek: ezért gyakran elfeledkezünk a vásárolt termékeinkről, és végül hozzájárulunk a hatalmas mértékű szerves hulladék termeléséhez.

Erre a problémakörre szerettem volna reflektálni egy olyan hűtő- és fertőtlenítőhatású termékcsalád tervezésével, amely kiállítási darabként tünteti fel a benne tárolt ételeket – az üzletekben tapasztalt, felvállalt látványt nyújtja, így csökkentve az ételhulladék mennyiségét, és így segítve a tudatos táplálkozásra törekvőket.

A FRIGO különböző méretű, hordozható és beépíthető modulokkal rendelkezik, melyek bármely helyiségben használhatóak, és induktív, kábelmentes töltéstechnológiát használnak.

Hűtési módszerének alapjai megegyeznek a hagyományos hűtőszekrényéivel, de fertőtlenítő funkcióját több, modern technológia ötvözésével éri el: pl. UVC-fényű LED-eket, PCA-bevonatot és aktivált szénszűrőket használ.

Esztétikáját tekintve inspirációt nyer a klasszikus dísztálakból és háztartási gépekből, de emellett önálló, korszerű formai nyelvvel rendelkezik. Fontosnak tartottam az arányok megtalálását: egyszerre kellett hihetőnek lennie, hiszen egy öt-tíz évvel későbbi jövőbe szántam, ugyanakkor innovatívnak is, hogy kellőképp elszakadjon a hűtők külső jegyeitől.

Fontos eleme az ételfelismerés, amely már létező AI- és AR-technológiákon és egy apró, beépített kamerán alapul. A tervezett rendszer így képes tizedmásodpercek alatt azonosítani és egy felhőalapú rendszerben rögzíteni az otthon tárolt ételeket, ami a túlköltekezés, duplán vásárlás problémájának orvosolásában segíthet.

(Témavezető és konzulens: Püspök Balázs DLA habil.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Belgiumból érkezik a MOME előadássorozatának következő vendége

Harminckét bravúros designválasz korunk kihívásaira

Harminckét bravúros designválasz korunk kihívásaira

A MOME kiváló hallgatóinak csoportos kiállítása

Hogyan önthet belénk lelket a design?   

Hogyan önthet belénk lelket a design?   

Nemzetközi szociális design konferencia a MOME-n a válságok és katasztrófák kezeléséről

Hirdetés