Hirdetés

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék – nyári építészeti alkotóműhelye

Nem, nem indonézül próbálunk közölni valamit: a DEterminál | Dangubáló a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének első alkotótábora volt 2023 nyarán, Szentistvánbaksán. Ennek eredményét mutatja be az alábbi képes beszámoló, melyet a tanszék bocsátott az OCTOGON online rendelkezésére Szentirmai Tamás fotóival. 
 

Megtalálni a kohéziót egy egyetemi, hallgatói társaságban, megtalálni a kohéziót az építészeti tervezés és az építettségre való igény között, megtalálni a kohéziót az ember és a tér között egy építész számára lényegi feladat.

A közösségi gondolkodás, a közösségi alkotás és munka lényegi szerepet tölt be napjainkban. A művelt tér és a művelt ember összetartozik. Az építészet hivatás; nem csak a „szorgalmi időszakban” kell művelni. Fontos együtt lenni, fontos együtt gondolkodni, fontos együtt alkotni és dolgozni, fontos létrehozni valamit, fontos nyomot hagyni. Fontos jól érezni magunkat nyáron a vízparton, a napsütésben, esőben, munka és pihenés közben. Fontos egy féléves kurzussal egybekötött nyári építészeti alkotóműhely, egy építészeti-hallgatói terminál.
 


DEterminál - I. nyári építészeti alkotóműhely - Szentistvánbaksa – 2023

Projektnév: Dangubáló

„Dangubál” a magyar nyelv értelmező szótára szerint annyit tesz: Álldogál, dologtalanul lebzsel, lopja a napot /a szerk./


Helyszín:
Szentistvánbaksa Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye középső részén terül el. Egyik oldalról gyümölcsössel borított dombvidék, a másik oldalról a Hernád folyóval körbezárt területen helyezkedik el. A csekély lakosú (256 fő) település megközelítése egyetlen útról lehetséges. Szentistvánbaksa jelenleg elöregedő falunak számít. A lakók egy jelentős része hátrányos helyzetű.

Program:
A falu az utóbbi időben számos településfejlesztési célt tűzött ki. A lista élén a község számára oly fontos Hernád folyó és környezetének rendezése áll. A többnapos vízitúrák pihenőállomása kifejezetten kedvelt azon vendégek körében, akik az érintetlen környezetben szeretnének megpihenni. A település célja az, hogy az itt sátorozó turistáknak oly módon tegye komfortosabbá az ittlétet, hogy az érintetlen partot megőrizze jelenlegi formájában.

Az igények alapján a cél egy olyan vizesblokk (WC-Zuhanyozó) létesítése volt, mely az időszakosan itt kempingező turisták igényeit ki tudja elégíteni.


Fenntarthatóság:
A természeti környezet védelme nem csak megbízói döntés volt, hiszen a kurzus oktatói és hallgatói számára is fontos a fenntartható építés. A tervezés során környezetbarát anyagok, főként fa került alkalmazásra. Fontos szempont volt továbbá az újrahasznosítás. Az egyéb kiegészítő funkciók kialakításánál a helyben található újrahasznosítható anyagok felhasználása is cél volt.
 


Tudatosság:
A WC kialakításánál a hagyományos, népi építészetben is előforduló kerti árnyékszék szolgált példaként. Ezt újragondolva, egy ún. száraz (alom) WC kialakítása volt a megoldás. Cellulóz és lignin tartalmú adalékanyagok használatával komposztálási folyamat indul el, mindemellett, a kellemetlen szagok is kiküszöbölhetőek. Az elkészült komposzt talajjavítás céljából felhasználható. A piszoárok kialakításánál, a szintén figyeltünk a környezettudatos megoldásra, ezért abban az esetben szalmabálákat használtuk fel.
 


Zuhany:
A tervezés során a hagyományos kerti zuhanyzókra, mint kiindulási pontra esett a választás. A zuhanyzáshoz szükséges vízmennyiség tárolása hordóban történik, amely a nap melegétől könnyen felmelegszik. 
 


Mobilitás:
A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy az építési helyszín árterületen található, és az építmény funkciója is idény jellegű. A vízitúrák tavasztól koraőszig tartanak, így a „Dangubáló” használata is jellemzően ebben az intervallumban történik, amit a vízitúra idényen kívüli időszakában el kell szállítani. Ennek a problémának a kiküszöbölésére egy mobilis, moduláris rendszert hoztunk létre.

A fő funkciókon kívül a cél egy olyan építmény volt, amely nem csupán egy vizesblokk, sokkal inkább egy közösségi tér, a falu lakói számára is használható találkozópont.

Kurzusfelelősök: Boros Miklós János, Kállay Ferenc, Keller Ferenc, Zsíros Renáta

Hallgatók: Dani Sára, Dankó Boglárka, Herczeg Tamás, Juhos Hanna, Katona Olívia, Koncz Noémi, Korhán Marcell, Kulcsár Kevin, Lobkovitz Klaudia, Máté Gábor, Mészáros Lili, Pintér Judit, Szabó Barnabás, Tarnai Panna

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DEterminál | Dangubáló

DEterminál | Dangubáló

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék – nyári építészeti alkotóműhelye

Hybrid Art Camp 2023

Hybrid Art Camp 2023

Hybrid Art Camp 2023 – Alkotótábor felhívás

Ahol az építés az érzékelés eszköze | Fülszöveg by Hello Wood

Ahol az építés az érzékelés eszköze | Fülszöveg by Hello Wood

Tóth Kristóf, a Hello Wood kommunikációs és oktatási projektmenedzserének könyvajánlója

Hirdetés