Hirdetés

A Hybridart Camp alkotótábor célja a tudatos fogyasztás, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségének művészeti eszközökkel való megjelenítése.

Idén is megszervezik a már hagyományosnak számító alkotótábort, a Hybridart Campet, ami 2016 óta számos nívós helyszínen fogadhatott már fiatal művészeket, művészet iránt érdeklődőket, hogy 10 nap alatt egy művész mentor támogatásával közösen készíthessenek el egy installációt, műalkotást a fenntarthatóság jegyében.


Az elmúlt években az alkotótábornak többek között a Káli-medence, Kecskemét, Pannonhalma és Pécs is otthont adott, idén pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával ismét megnyitják köveskáli alkotóházukat a fiatal művészeknek. A Tiszta Balaton, tiszta művészet projekt keretében, a Balaton-felvidék izgalmas és inspiráló környezetében fogadják a résztvevőket, ahol egy közös alkotás elkészítése során megismerkedhetnek mind a hatékony csapatmunka, mind a fenntartható művészet eszközeivel.
 


A hulladékban rejlő lehetőséget és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni az anyagokat a körforgásba. Ez a szemlélet jelenik meg a tábor és a Tiszta Balaton, tiszta művészet program céljai között is. Idén a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútorral együttműködve a táborozók alaposabban megismerhetik a bútorgyártás folyamatát, a gyár fenntarthatósági célkitűzéseit, design elméleteit és végigkövethetik, hogyan lesz a fából minőségi designbútor, majd a gyártás során keletkező hulladékból a 10 napos közös alkotói projekt eredményeként egy látványos műalkotás. A fiatalok, mentoruk, Békési Ervin művész koncepciója alapján művészeti alapanyagként gondolják újra a főként fa alapú hulladékot.

A camp teret ad a hosszútávú gondolkozás, a tudatos fogyasztás és az újrahasznosítás kérdéskörére való reflexióra, és e gondolatok fontosságának erősítésére minél szélesebb körben. A művészeknek lehetőségük lesz többféle hulladék alapanyaggal is megismerkedni, sokszínű technikákat kipróbálni, és a hulladékra nem mint kidobásra ítélt, eltört, elhasználódott tárgyra vagy eszközre tekinteni, hanem mint értékre, amiből valami újat lehet alkotni, ha egy kicsit más perspektívából szemléljük.

A táborokban készült már a korábbi években több mint 4000 műanyag PET palackból 4 méter magas dinoszauruszt formázó installáció, hatalmas lófejeket formázó hulladék-szobor, tengeri halakat mintázó szoborcsoport, valamint egy sakkfigurákat ábrázoló sakk-matt helyzetet is megvalósítottunk több ezer alumínium doboz felhasználásával. A 2020-2021-es táborok középpontjában a visszagyűjtött alapanyagokból álló (PET palackok, fesztiválokon hátrahagyott sátrak, alumínium dobozok, kupakok, balatoni borászatok parafadugói stb.) Collabyrinth installáció került, ami korunk egyik legsürgetőbben megoldásra váró problémájára, a hulladék kezelésének kérdésére reflektált.
 


A camp ideje alatt születő alkotások minden évben több hazai és gyakran külföldi helyszíneken, városokban, programokon is bemutatkozhatnak a környezettudatosság és a szemléletformálás jegyében. A tábori alkotások közül több szerepelt Dubajban, budapesti és balatoni forgalmas köztereken, pop-up kiállítóterekben és neves rendezvényeken, mint például a Brain Bar Budapest és az Art Market Budapest.

Az idén készülő alkotást Budapesten, a Balatonon, valamint további meglepetés helyszíneken is bemutatják. Ezzel, valamint social media és sajtómegjelenésekkel szeretnék a táborban résztvevő fiatal alkotók számára megkönnyíteni a szakmai kapcsolatépítést, a minél nagyobb ismertség elérését és a művészi portfolió építését.

 

A jelentkezéseket a e-mail címre e-mail címre várják.
Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 12.
További információk

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fiktív tájkép született a HybridArt Camp során

Fiktív tájkép született a HybridArt Camp során

Bútorgyári hulladékból készült az óriás, hullámszerű szobor.

Tiszta Balaton, tiszta művészet

Tiszta Balaton, tiszta művészet

A Hybridart Camp alkotótábor célja a tudatos fogyasztás, a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségének művészeti eszközökkel való megjelenítése.

Rideg, de szép: acélszobrászat Kecseméten

Rideg, de szép: acélszobrászat Kecseméten

KASZ+ 2021, avagy a XVIII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion.

Hirdetés