Még az igazán nyüzsgő nyár beköszönte előtt – de amúgy bármikor máskor is – időzzünk el egy kicsit a szezonon kívüli Balatonon egy Instagram-oldalon keresztül.

„Csaknem minden Balatonnal foglalkozó cikk és tanulmány kezdőmondata hangzik úgy, hogy »a Balatonhoz mindenkinek fűződik emléke«” – mondja Bartha Dorottya történész, újságíró. És milyen igaza van, hiszen a legtöbbünket valóban számos emlék köt Magyarország legnagyobb tavához. A sok esetben közös emlékezet helyszíneit Dorka fotókon kezdte el megörökíteni, majd indított egy Instagram-oldalt, hogy mindezt a szélesebb közönséggel is megossza. A tóparttól a sajátos kerítés- és ablakrácsokon át a nyaraló- és villaépületekig a Balaton számos részlete jelenik meg az Insta-oldalon. Van azonban egy csavar a koncepcióban, Dorka ugyanis a tó elnéptelenedett, szezonon kívüli állapotát mutatja meg. Ahogy az Insta-oldal címe is mutatja: Balaton off-season.
 


Először 2014 őszén töltött hosszabb időt szezonon kívül a Balatonnál Dorka, majd a covid-járvány idejére költözött le Balatonszemesre, és ekkor csodálkozott rá, hogy mennyire más szemmel nézi a tavat, a tóparti nyaralókat és villaépületeket, amikor nem a nyüzsgés dominál, hanem lehetőség nyílik a szemlélődésre és elmélyülésre. Hiszen teljesen más az élet a Balaton-parton a sokak által ismert tavasztól őszig tartó időszakban, mint ősztől tavaszig. Ekkor elnéptelenedik a környék, a nyaralóját mindenki téliesíti, a zsaluk hónapokra becsukódnak és a csónakokkal, vízimadarakkal díszített kerítésekre is lakat kerül.

Ehhez az élményhez társult Dorka történelem szakon kialakult vonzódása az örökségvédelemhez, és az a felismerése, hogy a tópart mennyi változáson megy keresztül jelenleg a számos bontás, építés és átalakítás miatt. Így fényképezőgépet ragadott, felült a biciklijére és elkezdte bejárni, illetve megörökíteni azt a környéket, amelyhez neki és felmenőinek is számos emléke kötődik. Majd mindezt egy Instagram-oldalon is megosztotta, ahol párbeszéd alakult ki az oldal követői között és organikusan elkezdődött egyfajta oral history gyűjtés is.
 


Ennek eredménye például, hogy az oldal egyik követője megosztotta Dorkával az Eudoxia névre keresztelt nyaraló történetét. A villa egy görög származású család tulajdonát képzi, az épületet a dédnagypapa építtette az 1960-as években, a folyamatot Szegedről „távvezérelve”. A felesége – ahogy a család a dédnagymamát emlegeti, Mamm – iránti szerelme jeléül róla nevezte el a házat. Az Eudoxia tehát a dédnagymama görög neve, a név jelentése valódi hit, örökség. Ezen történet mellett számos egyéb elbeszélést, személyes élményen alapuló épülettörténetet találhatunk az oldalon, és persze személyes emlékeket is. A kommentekből pedig kiderül, hogy sokakat foglalkoztat a villák neveinek eredete, az épületek története.
 


A szezonon kívüli Balaton másoknak is megragadja, megragadta a figyelmét. A képzőművészetben is találkozunk a kihalt, elnéptelenedett balatoni tájjal, de az irodalomban is megjelenik a fehér, fagyos tó. A Balaton off-season posztjaiban is olvashatjuk többek között József Attila vagy Kosztolányi Dezső sorait, de Eötvös Károly is szemléletesen írja le Utazás a Balaton körül című művében, ő milyennek látta télen a tavat.

„Megállsz az akarattyai szilfánál, s szemed körüljár a messze vidéken. Előtted valami fehér szürkeség. Az volt egykor a Balaton vidám arca. Most nem ismersz rá. Tihany ködfelhőnek látszik. Tornyát a hegyen s jegenyefáját a révnél elnyelte a télnek sugara vesztett világossága. Az örsi, lovasi, csopaki és arácsi hegyek egymásba olvadnak, s lábaik összenőttek a parti jéggel. Erdők, mezők, nyaralók egy színre váltak. A fényes víz helyén fénytelen avar. Imitt-amott hófuvatagok nyoma. Se madár, se ember, se vitorlás, se gőzös sehol. Még a nádat is eltemette a hó. Túl a réven, túl Tihanyon a boglári és fonyódi domboknak nyomuk se látszik. A tudomány nem ismer világos sötétséget, a természet ismer. Előtted áll a nagy világ, s te nem látsz belőle semmit. Néha délelőttönként itt-ott a messzeségben néhány fekete pont. S mintha mozogna is. Ezek halászok. Vagy léket vágnak, vagy a kerítőhálót szedik össze. Ezenkívül semmi élet. S ha szél nincs: a teremtés előtti némaság vesz körül. Ennek a némaságnak nincsen súlya, de azért nagyon nyomja lelkedet. Hangod pedig mérhetetlen messzeségbe hatol el.”

A nyári, élettel teli balatoni táj leírásáért érdemes kézbe venni a kötetet és továbbolvasni. A szezonon kívüli Balatont ábrázoló fotókért pedig természetesen a Balaton off-season oldalt ajánljuk, sőt azt is javasoljuk, hogy az ismerős épületek kedves történeteit osszák meg az olvasók Bartha Dorottyával egy Insta-üzenetben. 
 

 

Balaton off-season | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyenlő pálya?

Egyenlő pálya?

A Women in Architecture Hungary Instagram-oldal.

Ezt a vicces Instagram oldalt is a karanténnak köszönhetjük

Ezt a vicces Instagram oldalt is a karanténnak köszönhetjük

Edvard Munch Sikolya avokádóval nem is annyira félelmetes.

A nézés aktusa

A nézés aktusa

Puskás Marcell kiállítása közösségi médiáról, Tinderről, társkereső appokról.

Hirdetés