Hirdetés

Lakótelepi templom Brnóból.

Marek Jan Štěpán tervezőt harminc éven keresztül foglalkoztatta a Boldog Restitutának építendő templom gondolata. Az elképzelés 1968-ból származik, és ötven évvel később, 2020-ban vált valóra az eredetileg a lakótelep közepén e célra szabadon hagyott négyzetes területen, Brno Lesná negyedében. Az épületet 2023-ban Piranesi-díjra nevezték. Márciusi, építészeti geometria témánkhoz keresve sem találhatnánk beszédesebb példát.
 

 

A nácik által kivégzett Boldog Maria Restituta Kafka körülbelül egy kilométerre innen, Husovicében született – a negyed ma szintén Brno része. A tiszteletére felszentelt templomegyüttes három épületrészből áll: a kör alaprajzú templomból, a tőle távolabb álló négyzetes toronyból és a közösségi épületből, melyet Zdeněk Bureš tervezett.

A kör a hagyomány szerint a mennyország, az örökkévalóság szimbóluma, szemben a négyzettel, amely a földi életet jelképezi. A kör alaprajzú templomtér fölé lapos ívű kupola borul, amely a körítő falakhoz színes üvegből készült ablaksávval csatlakozik. Az Isten és az emberek szövetségét szimbolizáló szivárvány színeiben játszó, hatalmas gyűrű elválasztja az épített szerkezettől a kupolát, amely így lebegni látszik a falak felett. Transzcendens síkon értelmezve a mennyország lebeg a hívők feje fölött.

 

 

A kör alaprajz megfelel a katolikus egyház kortárs liturgiára vonatkozó szemléletének is, mivel Krisztus és apostolok körét jeleníti meg az Utolsó Vacsora asztala körül. A Krisztus testét és vérét őrző szentségtartó, a tabernákulum egy nagy belmagasságú apszisban helyezkedik el a tér bal oldalán, felülről természetes fénnyel megvilágítva. A templom falán vágott háromszög alakú nyílás a Jeruzsálemi Templom függönyének hasítékára utal. 

A templombelső az emberi lélekben tükröződő teljes univerzumot jelképezi, olyan belső tér, amely kizárja a külvilág nyüzsgését, békés és biztonságos, mint az anyaméh. Az amúgy is puha vonalakkal kialakított szerkezeteket a szivárványszínű üvegablak indirekt fénye tovább anyagtalanítja. A fény az épület önálló építészeti elemévé válik, az érzékelésen túli világra irányítja a figyelmet.

 

 

Az épület szerkezete igazodik a környezetében található lakótelep szellemiségéhez, teljes egészében betonból készült. A vasbeton falak, koszorúk és karzatok világát színes elemek gazdagítják. A tervezőt megragadta a beton, mint anyag őszintesége: megjelenése híven tükrözi elkészítésének minden mozzanatát a zsaluzástól az adalékok hozzáadásán át az öntésig. Ugyanúgy az emberi munka lenyomata, mint a klasszikus korokban a téglából készült kőműves szerkezetek. Puritánsága megfelel a kortárs szakrális szemléletnek is. 

„A betonozott felületek kialakításáért egy algériai mérnök, Muhammad Lasfer felelt. Úgy gondolom, hogy a közel-keleti muszlim gondolkodásban fellelhető hajlam az absztrakcióra nagyban hozzájárult a feladat sikeres teljesítéséhez” – mondja a tervező.

A 30 méter magas torony hangsúlyos jel a környezetében, bár nem magasabb, mint a távolabbi lakóházak. Nem csak a hagyományos, égre figyelmeztető, függőleges irányt jelöli ki, vízszintes összeköttetése által a templomtér irányába is mutat. A kereszt alakban elhelyezett felirat – FOS és ZOE – jelentése: Világosság és Élet. 2019 karácsonyának reggelén a környékbeli lakók riasztották a tűzoltóságot, hogy ég az épülő templom tornya. A helyszínre érve kiderült, hogy csak a színes üveg vörös és sárga fénye lángolt a hajnali napsütésben.

 


 

Stúdió: Atelier Štěpán | Web
Tervezők: Marek Jan Štěpán, főépítész
Társtervezők: Vanda Štěpánová, František Brychta, Jan Vodička, Martin Kopecký, építészek
Megbízó: Brno-Lesná római katolikus plébánia
Projekt helyszíne: Brno – Lesná,  Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 1220 m²
Hasznos alapterület: 2350 m²
FotókBoysPlayNice 

Forrás: Linka 

További fotók és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Nyolc templom a moderntől a klasszikusig

Nyolc templom a moderntől a klasszikusig

Templomépítészet itthon és külföldön.

A hitelesség definíciójának margójára

A hitelesség definíciójának margójára

Rendhagyó gondolatok Szabó István vizafogói templomának újjáépítéséről Katona Vilmos tollából. 

Hirdetés