Hirdetés

Utólagos rögzítések tervezése betonba

Amivel már a tervezés előtt érdemes tisztában lenni: az új EN 1992-4 szabvány.

A rögzítőelemek betonba való méretezését 1997 óta az ETAG (European Technical Approvals Guidlines - európai műszaki bevizsgálási irányelv) C függeléke, kiegészítve a TR 029 (vegyi rögzítéshez), TR 020 (tűz esetén történő tervezéshez) és TR 045 (földrengéshez) „Technical Report”, azaz Műszaki jelentés szabályozta Európában.

Az évek során a horgonyok méretezését többször módosították, optimalizálták, így a műszaki jelentések közzétételével terjesztették ki más termék-, illetve alkalmazási területekre.

Idén áprilisban megjelent az EN 1992-4 szabvány, mely az utólagos rögzítések tervezését betonszerkezetbe normatívan szabályozza. Az EN 1992-4 által érintett rögzítőelem típusok: mechanikai és vegyi rögzítések, csavarok, valamint rögzítősín típusok.

Az új CEN (Európai Szabványügyi Hivatal) által publikált EN 1992-4 szabvány összegzi a jelenlegi tervezési elveket, illetve kiegészíti a legújabb kutatásokkal, tapasztalatokkal, fejlesztésekkel. Sokkal átfogóbban tartalmazza a rögzítéstechnikai rendszereket és számításba veszi a felmerülő, lehetséges terhelési eseteket is.

Az ETA (European Technical Approval) határozza meg a tervezés, méretezés alapjait. A közeljövőben a fémhorgonyok és az összetett horgonyok ETA-ját megváltoztatják, és itt az értékelés alapjául a DIN EN 1992-4-re hivatkoznak.

A Würth termékcsaládban a fixankerek W-FAZ (ETA 99/0011), a WIT-UH 300 ragasztórendszer (ETA-17/0127) és a betoncsavarok (ETA 16/0043) már megtették ezt a lépést – hamarosan további termékeket vezetnek be.

A DIN EN 1992-4 már szerepel a Würth dübeltervező szoftverében.

A felhasználónak azonban nem kell aggódnia, hogy melyik tervezési szabályt válassza. A megfelelő tervezési koncepció kiválasztása a terméktől vagy a kapcsolódó ETA-tól függ. Ennek megfelelően a szoftver a termékválasztás révén helyes döntést hoz.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csúcsminőségű mechanikai rögzítések a Würth-től

Csúcsminőségű mechanikai rögzítések a Würth-től

Egyetemi mérnökcsapattal közösen fejlesztik ki a rögzítéstechnikai termékeket, amelyeket több független intézet vizsgál. 

Vegyi dübelek minőségi kivitelezése

Vegyi dübelek minőségi kivitelezése

Milyen előnyei vannak a vegyi dübeleknek a mechanikai rögzítésekkel szemben, és hogyan használjuk őket helyesen?

Würth – több, mint termékbeszállító

Würth – több, mint termékbeszállító

Nemcsak termékeket kínál az alaptól a tetőig, de logisztikai szolgáltatásokat nyújt, tanácsot ad, shophálózattal, és még applikációval is támogatja a munkafolyamatok hatékonyságát.

Hirdetés