Vegyi dübelek minőségi kivitelezése

Milyen előnyei vannak a vegyi dübeleknek a mechanikai rögzítésekkel szemben, és hogyan használjuk őket helyesen?

Legyen szó építőipari kivitelezésről, javító munkálatokról, vagy akár otthoni szerelésről a rögzítési megoldásokból sok lehetőség áll rendelkezésünkre. A vegyi dübelek nagy előnye a mechanikai rögzítésekkel szemben, hogy nem keletkezik feszítőerő az alapanyagban, így nagyobb a terhelhetőségük. Erre azonban csak akkor van garancia, ha a kivitelezés megfelelő módon történik. Cikkünkben a vegyi dübelek helyes használatához adunk tanácsokat.

Furat előkészítése

A vegyi dübeleknél a legfontosabb a furatelőkészítés szabályainak betartása. A fúrás során furatpor keletkezik. Ennek egy részét a fúrószár spiráljai kihordják ugyan, azt azonban még a legjobb fúrószárak sem tudják biztosítani, hogy a furat teljesen pormentes legyen. Segítségünkre lehet egy porszívó, de még ennek használata sem garantálja a tökéletesen pormentes furatot. Miután a víz jelenléte rontja a vegyi dübel kötését, a vízzel történő kiöblítés sem jelent megoldást. A furatelőkészítésnél rendkívül fontos, hogy a tanúsítványban meghatározott módon járjunk el. Az optimális eredmény eléréséhez segítségünkre lesz egy furattisztító pumpa és furattisztító kefe. Termékeinkről bővebben Vegyi rögzítések kiadványunkból tájékozódhat. A termékekkel kapcsolatos további kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítési munkatársainkhoz, vagy a Würth Shopok tapasztalt szaktanácsadóihoz!

Injektálás

Miután a furatot megfelelő méretben, mélységben és megfelelő tisztasággal elkészítettük, elkezdhetjük a munkát a kétkomponensű ragasztóval. A kartusban a két komponens egymástól elkülönítve található. Kartusbontás után az első 10 cm-t nem szabad felhasználni, mert a keverőfejben még nem keverednek megfelelően a komponensek. Ezt követően el lehet kezdeni az injektálást. A keverőszár segítségével a két komponens összekeveredik. A furatot a megfelelő szintig feltöltjük, majd csavaró mozdulattal behelyezzük a dübelt. Az injektálás befejeztével a furaton kívül megkötött ragasztót el kell távolítani. Az anyát a tanúsítványban meghatározott meghúzási nyomatékkal kell meghúzni. Nem szabad nagyon megfeszíteni, mert az roncsolhatja is a kapcsolatot. A hőmérsékletnek megfelelő kötési idő elteltével terhelhető a rögzítési pont. A kötési időt a léghőmérséklet, az anyaghőmérséklet és az alapanyaghőmérséklet határozza meg.

Vegyi dübeleink különböző kiszerelésben kaphatók, és új keverőszár segítségével többszöri használatra is alkalmasak.
 
Tanúsítvány

Fontos, hogy a dübelekre kiadott engedélyekre és a benne szereplő paraméterekre csak akkor van garancia, ha a tanúsítványban leírt feltételekkel és módon történik a kivitelezés. Ez azt jelenti, hogy az engedély egy kivitelezési leírás is egyben, amelyben még azt is pontosan meg van határozva, hogy a furatot hányszor kell kifújni és kefével kitisztítani egymás után. A furat hanyag kitisztítása komoly következményekkel járhat. A furattisztítás fontossága gyártótól és forgalmazótól független.

Egy munka során ugyan csak töredékét teszik ki a költségeknek a felhasznált segédanyagok, de a rosszul megválasztott eszközök ronthatják a végeredményt, vagy akár veszélyt is jelenthetnek. Több példa is bizonyítja a jó méretezés, a megfelelő dübel és a minőségi kivitelezés fontosságát.
 
Tervezési tanácsadás

Mérnökeink és méretező szoftverünk segítségével biztonságos megoldásokat kínálunk a felmerülő rögzítéstechnikai problémákra. Dübelméretező szoftverünk – az új rögzítéstechnikai szabványt magába foglalva minden esetben a legoptimálisabb megoldást javasolja Önnek a biztonságos felhasználás elősegítése érdekében.

A kínálatunkban található WIT-VM 250 egy valóságos „ezermester”. Ez a kétkomponensű vegyi rögzítő számos építőanyagban tanúsítottan alkalmazható, menetes szár és betonacél beragasztásához is kiválóan felhasználható. Kötési idejének köszönhetően gyors munkavégzést tesz lehetővé. A termék szeizmikus és tűzvédelmi bevizsgálással rendelkezik, ezzel is biztosítva a végfelhasználót az előírásoknak való megfelelőségről.

Példaképpen elhelyezés WIT-VM 250 menetes szárral:

Főbb tulajdonságok:
•    univerzálisan felhasználható
•    rövid kötési idő
•    gyors munkavégzés
•    szeizmikus és tűzvédelmi bevizsgálással is rendelkezik

Felhasználási területek:
•    Repedezett és nem repedezett betonba
•    Tömör és üreges tégla falazatba, illetve gázbetonba
•    Betonszerkezetekbe történő utólagos betonacél beragasztásához
•    Fémszerkezetek, fémprofilok, faszerkezetek, konzolok, rácsok, csővezetékek, kábelcsatornák stb. rögzítésére alkalmas

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Kutatási adatok szerint a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon.

Átjárók nyílnak a Citadellán és egy tó is lesz belül

Átjárók nyílnak a Citadellán és egy tó is lesz belül

A zöldfelület a másfélszeresére, 20 000 négyzetméterre nő a megújuló Citadellán.

Best of Ekler – Ami megépült, és ami megépülhetett volna

Best of Ekler – Ami megépült, és ami megépülhetett volna

Ma 18 órától folytatódik Ekler Dezső építész elméleti sorozata.

Hirdetés