A sziklás, kopár táj nemcsak az inspirációt adta, de eszközként is szolgált a ház megtervezéséhez.

A görög Vourvoulos településen járunk Santorini szigetén, ahol a Kapsimalis Architects tervezett két házat, csodás kilátással az Égei-tengerre. A sziklás, kopár táj nemcsak az inspirációt adta, de eszközként is szolgált a tervezéshez, ugyanis a táj és az épületek integrációját többek között úgy oldanák meg, hogy kivágnak egy darabot a tájból. 

A házak egyelőre csak koncepció formájában léteznek, de a megrendelők egyszerre két, egymással megegyező lakóépület megtervezésével bízták meg az építészirodát, kérésük volt, hogy a tengerre való kilátás a lehető legnagyobb mértékben biztosított legyen, és amennyire csak lehet, integrálják a házakat kopár tájba.

A Kapsimalis Architects kivágna egy darabot a domboldalból, elmozgatná azt, és ezzel tulajdonképpen megakadályozná a sziget vulkanikus felületén a természeti hatások miatt kialakuló eróziót is. 

Az így kialakított földterület egy kis átjárót is képezne egyben, amelyen keresztül a lakók megközelíthetik a házat és az épület hátsó részét, ahol egy kis parkoló került kialakításra. A ház elülső részében található a nappali és étkező, a konyha, a fürdőszoba és egy hálószoba, a tömeg alagsorában pedig tárolóhelyek, a gépház és egy esővízgyűjtő tartály került kialakításra.

A barlangszerű belső teret úgy tervezték meg, hogy valóban úgy érezze magát az ember, mintha sziklák között, egy üregben lakna, az épülettömeg falán és mennyezetén található nyílásokkal és furatokkal pedig elősegítették a természetes fény szabad átjárását a lakásban.

Az alap funkciókon kívül mindkét házhoz tartozik medence, egy ülősarok kültéri sütögetővel és egy nagy terasz is. 

Forrás: desigboom & sugarvisuals
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza
  • 2022-01-04 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | A felkelő nap háza

Visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, a Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal a Furtenbacher Adrienn és Szén Molnár Tamás, valamint Szűcs Ildikó stylist által tervezett törökbálinti otthont idézzük fel az OCTOGON DECO 2021/6 számában megjelent cikkünk újraközlésével.

Kizárólag fából

Kizárólag fából

5280 House, Bozeman (Montana, USA)

Hirdetés