Zöld csempés álomház Lisszabonból

A portugál Bak Gordon Arquitectos stúdió egy szűk lisszaboni telekre tervezett betonházat. Az utcai homlokzatot a szomszédos épületek arányaihoz és összképéhez igazították. A felső szinteket borító, kézzel készített zöld csempék például a környező épületek ajtóinak és nyílászáróinak színét viszik tovább.

 

 

„Néhány kisebb eltérés ellenére a környéken a legtöbb épület megtartja a »hagyományos« portugál vakolt vagy csempézett, nyílásokkal ellátott homlokzatot. A csempék tompítják a beton jelenlétét, és a környezettel való folytonosságra hatnak” – vallja Nuno Tavares da Costa, a Bak Gordon Arquitectos építészmérnöke.

 


A keskeny, 7 x 26 méteres telken eredetileg egy épület állt az utcafronton, és egy külön műhely a telek hátsó részén, ami meghatározta az új terv elrendezését is. A telek utcai oldalára egy háromszintes épületet terveztek, amelynek alagsorában az otthon szociális helyiségei (konyha, étkező, nappali és iroda) kaptak helyet. Az alagsori szinten egy loggiával ellátott, zöld csempékkel díszített udvart alakítottak ki, amely a telek végén elhelyezkedő kétszintes hálószobás lakosztályhoz vezet.

 „A kis terasz beengedi a természetes fényt és  lehetővé teszi a keresztszellőzést, valamint természetes kerti jelenlétet biztosít” – mondta el Da Costa.

A két betonszerkezetet az udvari loggia felett egy folyosó köti össze, amely az első épület utcai szintjéről a hátsó épület felső szintjére vezet. A legfelső emeletről egy további lépcsővel a tetőre lehet jutni, ahonnan kilátás nyílik a Tajo folyóra. A földszintről pedig egy beton csigalépcső visz az alagsorban található irodába, amely a loggián keresztül az udvarra nyílik.

 

 

„A homlokzatokon és a mennyezeteken a látszóbeton kombinációja, valamint a kézzel készített zöld csempék és az eloxált alumíniumkeretek karakteres személyiséget adnak az épületnek, hozzájárulva a hely hangulatához” – tette hozzá Da Costa.

 


Forrás: Dezeen
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Portugál kisváros Veszprém nyomában

Portugál kisváros Veszprém nyomában

A portugáliai Faro 2027-ben lenne Európa Kulturális Fővárosa.

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

Forgalomba került Portugáliában az Álvaro Siza által tervezett 7,5 eurós érme, amelyet építész kollégája, Eduardo Souto de Moura tiszteletére készített el.

Hirdetés