Óvoda egy cseh kisvárosban. 

Az Architektura stúdió munkája a gyermeki lélek és viselkedés, a gyerekkori képességek irányából értelmezi újra a hagyományos intézményi formát. Olyan teret akartak alkotni, amely játékos és a lehetőségek tárháza, inspirálja és felszabadítja a kreativitást, és megengedi, hogy a gyerekek fejében olyan gondolatok szülessenek, amelyek később, felnőtt korukban megvalósulva a közösség javát szolgáló fejlődés motorjai lehetnek.
 


A város olyan komplex intézmény-együttes tervezésére kérte fel az építészt, amely a későbbiekben a Říčany-Větrník térség fejlődéséhez hozzájárul. Három összefüggő egységre készültek a tervek: egy óvoda, egy tornaterem és egy játszótér kialakítására. Egyelőre az óvoda és a kert egy része készült el.

Az óvoda tervezésének kiindulópontját a gyerekek viselkedésének, képességeinek alapos és korszerű szemlélet szerinti újragondolása jelentette. Nem a rendszer olajozott fogaskerekeként működő alkatrészek előállítása a cél, hanem kreatívan gondolkodó egyének nevelése, ez jelenti az igazi hasznot a társadalom számára. Számos alternatív nevelési intézmény terveit tanulmányozták szerte a világból, és a nyitott gondolkodásban a döntéshozók is abszolút partnerként vettek részt. 

A megvalósult épület tereiben és részleteiben a gyerekkor misztériuma ölt testet: a kíváncsiság, kezdeményezőkészség, tisztaság, optimizmus, kiszámíthatatlanság, az élet szépsége felett érzett felhőtlen öröm.

A játék, mozgás, látvány és lépték jelentették a tervezés alapját.  

A központi, hagyományos tömegbe került az adminisztráció és a szükséges intézményi terület. A csoportszobák ennek központi magjához lazán kapcsolódnak, nem derékszögűek és mindegyik közvetlen kapcsolatban van a kerttel. Ezek az egységek kívül-belül házikó vagy indián sátor formájúak, búvóhelyet nyújtanak, a fény háromszög alakú nyílásokon át érkezik, és jól látható, természetes fa szerkezetek tartják a tetőt. A bejárati átrium fölött egy mászóháló feszül, ami minden csoportszobából megközelíthető, és fatörzseken nyugszik. 
 


Az utcai homlokzatra függőleges zöldfelületet terveztek, amely idővel remélhetően az egész falat befutja majd. A bejárat mintha egy űrhajóba, vagy valami rejtélyes ősi templomba nyílna. A gépészetet nem rejtették el a gyerekek szeme elől, figyelemmel kísérhetik és megérthetik a víz, a levegő, az elektromosság mozgását az épületen belül. A vidám színek kívül-belül felderítik az épületet. Az épület mögötti játszótér anyagi okok miatt még csak részben készült el, ide is egy képeskönyv világát álmodták a tervezők.

Minden építészeti eszköz arra irányult, hogy az itt élő gyerekek tudat alatt olyan képekkel gazdagodjanak, amelyek felnőtt korukban előbukkanva fantasztikus alkotásokra teszik őket képessé. 
 

Stúdió: Architektura 
Tervező: David Kraus
Munkatársak: Marek Trebuľa, Alina Fornaleva, Šárka Andrlová, Michaela Kubinová
Ügyfél: Říčany önkormányzata
Projekt helyszíne: Bílá 785/6, 251 01 Říčany
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 716 m²
Bruttó alapterület: 1 114 m²
Használható alapterület: 1 058 m²
Fotók: Filip Šlapal

 

Forrás: Linka 


 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A játékalapú tanulás központja
  • 2023-05-19 10:00
  • Deco

A játékalapú tanulás központja

Nemzetközi óvoda, ahol minden a játékról szól

Fehér tetők alatt

Fehér tetők alatt

Barlangterápiás gyerekszanatórium Csehországban

Gyógyító terek – óvoda a válságba került gyerekek számára

Gyógyító terek – óvoda a válságba került gyerekek számára

Biztonságos élettér Normandiában a traumatikus családi helyzetekből gyógyulóknak. 

Hirdetés