Kabin Csehországból a Les Archinautes irodától.

A Lipnói-tó Csehország legnagyobb, hegyekkel körülvett mesterséges tava, valójában óriási víztározó, amelynek partja üdülési központ és túrák kiindulópontja. A környező erdő mélyén megbújó kis házat úgy tervezték, hogy a hegyi sportok műveléséhez ideális szállást nyújtson az év minden szakában. 
 

 

Az épület helyén eredetileg kis faház állt az erdővel övezett telken, amely a területet átszelő vasútvonal mentén, de attól védve fekszik. Tőle délre a Moldva folyik be a Lipnói-tóba. A házat a helyi hagyományok és a természeti környezet figyelembe vételével tervezte a Les Archinautes francia székhelyű iroda egyik alapítója, Gabriela Kralova.

A magas tető, túllógatott eresz, derékszögű alaprajz, kompakt tömeg és a fedett bejárati tornác a cseh hegyi építészet hagyományait őrzi. A földszint plusz tetőtér-beépítésű házon a nyílászárók szemöldökmagassága egybeesik az eresz vonalával, hangsúlyos kortárs párkányvonalat képezve.

 

 

A tájolást a két hegycsúcs hátteréből kibukkanó Lipnói-tó látványa határozta meg, ide néz a nappali nagy méretű oromfali nyílása. A többi ablak az erdőre néz. A földszinten a konyhát is befogadó nappali helyiség, egy kis szoba, fürdő, háztartási helyiség, kis méretű szuana és egy kívülről is megközelíthető sportszer-tároló kapott helyet. Az emeltre két hálószoba, egy tároló és egy fürdő került. Az oromfalon a kerek ablak további hegycsúcsokra néz.

A házat három oldalról fedett tornác veszi körül, ahol különböző napszakokban különféle tevékenységek folytathatók: elbújhatunk az árnyékban vagy épp kiülhetünk a napra, és hűsölhetünk szaunázás után. Kívül-belül az erdő köszön vissza az alkalmazott anyagok, illatok, színek formájában. Az épület belülről látszó CLT lemezből készült, kívül függőleges osztású faburkolatot kapott, a tetőfedés fémlemez. Az ablakokat eltolható zsaluk árnyékolják. A természetes anyaghasználat és a kifinomult részletképzés folytán a kis kabin harmonikusan illeszkedik az erdei környezetbe.

 

Stúdió: Les Archinautes, Gabriela Králová  Web | Facebook 
Projekt helyszíne: Lipno-tó, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 123 m²
Bruttó alapterület: 118 m²
Használható alapterület: 110 m² 
FotókPetr Polák

 

 

 

Forrás: LINKA

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kicsi, de lakályos

Kicsi, de lakályos

Bódéművészet bádogból.

Óda a Kabinhoz

Óda a Kabinhoz

Házikó az Alpokalján

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Nyaralóépület Zánkán.

Hirdetés