Paradicsomi panoráma 600 méter magasan a tengerszint fölött.

Ještěd csúcs déli lejtőjére a SAD studio és Iveta Zachariášová által álmodott családi rezidencia tervezése során elsődleges szempont volt a festői táj integrálása a belső terekbe is. A 22.5 x 7 méteres alapterületű, derékszögű tömeget a telekhatárral párhuzamosan, félig a meredek lejtőbe vágva helyezték el. A magastetős épület egy része autóval is járható sík födémet kapott, amellyel a ház a telek felső határán futó főúthoz kapcsolódik. 
 

 

A lakószint és a kert nagy része a műúttól 4,5 méterrel lejjebb helyezkedik el. A nyugati oldalon nyíló bejárathoz kőfallal szegélyezett szabadtéri lépcső vezet. A szemközti, keleti végfal teljes egészében üvegezett, a SAD studio tervezői az üvegfalat ferdén visszahúzták a tető kontúrjától, fedett terasszal bővítve így a lakóteret.

A háznak erre a részére került a nappali, ahonnan teljes egészében feltárul a bámulatos panoráma. Az üvegezés átfordul a ház teljes traktusát elfoglaló nappali hosszanti oldalra is. Az „L” alakú üvegfal sarokoszlop nélküli kialakítású, a sarkon tolószárnyakkal. Ezeket kinyitva a lakótér közvetlenül a kert részévé válik. A ház hossztengelye mentén sorakozó összes többi helyisége, a fürdőt is beleértve nagy üvegezett nyílásokkal fordul a déli tájolású panoráma felé. 

A tető antracit színű alumíniumlemez fedést kapott, a külső falak portugál parafával burkoltak – Csehországban először ezen a házon alkalmaztak ilyen burkolatot. A körítő falak és a födém látszóbetonból készült, a válaszfalak vakolt téglafalak. A magastető belső burkolata fehérített nyírfa rétegelt lemez, ennek kontrasztos ellenpontja a sötét vörösesbarna, öntött padlóburkolat. A nappali éke a függesztett, forgó, öntöttvas kandalló.

A külső járófelületek burkolata nagyméretű gránitlapokból készült, amelyek magukon viselik az idő nyomát és egyúttal a helyi hagyományos építésre utalnak. Az egész projekt a hagyományok és a környezet tiszteletén alapuló szemlélettel született meg. A ház a Libereci régió Karel Hubáčekről elnevezett Év Háza versenyében 2021-ben harmadik helyezést ért el. 

 

 

„Nem akartunk semmiféle kompromisszumot kötni. Ennek következménye a sarkon támasz nélkül beforduló üvegfal, a különleges parafa burkolat. Amikor megtudtuk, hogy eladó az utolsó telek a hegyoldalban, egy pillanatig sem haboztunk, tudtuk, hogy olyan magasan szeretnénk építkezni a Ještěd csúcs alatt, amennyire csak lehet. A beszédes nevű Ještěd (Hegy) építő vállalat felnőtt a feladathoz, még feketeszén réteget is talált a ház alatt” – mondták el az építtetők.

 

Stúdióatelier SAD Facebook | Instagram (építészet]), Iveta Zachariášová Facebook | Instagram (belsőépítészet)
Építészek: Adam Jirkal, Tomáš Kubák [atelier SAD], Iveta Zachariášová
Ügyfél: Iveta és Jan Zachariáš
Projekt helyszíne: Na Rašovce 70, 463 12 Šimonovice,  Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Beépített terület: 158 m²
Bruttó alapterület: 153 m² 
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahol az álmok születnek

Ahol az álmok születnek

Óvoda egy cseh kisvárosban. 

Huszadik századi műemlék

Huszadik századi műemlék

Példamutató felújítás Csehországból.

Üvegmozaik és fazsindely

Üvegmozaik és fazsindely

Tradíció és modernitás a cseh hegyek között.

Hirdetés