Elkészült a Mesterséges Intelligencia Stratégia.

Jakab Rolanddal, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökével készített interjút a növekedés.hu portál, amelyből kiderül, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása 2030-ra 15%-kal növelheti Magyarország GDP-jét. Ehhez van pénz, paripa és fegyver is, az akcióterv megvalósulásához 170 milliárd forint áll rendelkezésre. 

A Koalíció elkészítette a  Mesterséges Intelligencia Stratégiát, amely egyértelműen leírja, miképp tud a mesterséges intelligencia hozzájárulni a hétköznapjainkhoz, összességében pedig az egész nemzetgazdasághoz.

A stratégia célja az, hogy az ország gazdasága és lakossága képes legyen a jövőhöz alkalmazkodni, ennek megvalósulásához pedig szükség van a gazdaságban lévő adatok gyors kinyerésére és feldolgozására.

Az adatgazdaság megteremtéséhez a már itthon is jelen lévő és jól működő, a mesterséges intelligenciára épülő struktúrákra támaszkodnak, köztük olyanokkal, mint például az országos egészségügyi mintázatokat elemző rendszerek vagy az automatizált raktározási rendszerek.

Jakab szerint Magyarország a nemzetközi összehasonlításban az erős középmezőnybe tartozik a mesterséges intelligencia alkalmazása terén, de szükséges lesz olyan intézmények létrehozására, amelyek segítenek a munka felpörgetésében. Ezek közül az első a MI Nemzeti Laboratórium, amely pár héten belül elindul, a SZTAKI koordinálásával valósul meg, és tíz kutatóintézet vesz részt benne. 

A főbb kutatási területek közé tartozik a nyelvfeldolgozás, a biotechnológia, valamint az IoT (Internet of Things, dolgok internete), az adatvédelem és internetbiztonság területe.

A második intézmény a MI Innovációs Központ, amely egyfajta brókerként segíti helyzetbe hozni a hazai cégeket, a harmadik pedig a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, amely közreműködik abban, hogy a vállalatok és további adatok használatában érdekelt intézmények megismerjék a nemzeti adateszközöket, s hogy elinduljon Magyarországon az adatgazdaság.

A stratégia 2030-ig szól és összesen 170 milliárd forintot szán a benne szereplő programok lebonyolítására, a szükséges intézményi háttér létrehozására és fenntartására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A mesterséges intelligenciától félni is lehet a képalkotás terén”

„A mesterséges intelligenciától félni is lehet a képalkotás terén”

Beszélgetés Kondacs András grafikus-rendezővel, az Animatiqua stúdió alapítójával

Stratégiai partnerségre lép Tatár Tibor és a Paulinyi & Partners Innovations

Stratégiai partnerségre lép Tatár Tibor és a Paulinyi & Partners Innovations

Az ország egyik legtapasztaltabb ingatlanfejlesztési szakember a cégcsoport innovációs vállalatának termék- és üzletfejlesztési tevékenységét segíti

Hogyan írja újra az építőipart az AI? (X)

Hogyan írja újra az építőipart az AI? (X)

Interjú Pfemeter Ákossal, a Graphisoft alelnökével

Hirdetés