Kooperáció a mesterséges intelligenciával

Jose Luis Perez Hermo, számítástechnikai designer a mesterséges intelligencia segítségével elevenített meg híres építészeti vázlatokat. Az alkotó célja az volt, hogy a régi tervrajzok pontosan legyenek vizualizálva, és az AI egy lépéssel tovább vigye azt a folyamatot, ami anno megakadt a papíron. A Pencil 2 Pixels projekt a Taking Control: Midjourney x ControlNet workshop keretein belül valósult meg a Stable Diffusion alkalmazásával.

 

Norman Foster: Urban Mobility


A tervező elmondása szerint a Stable Diffusiont (SD) jelentős kihívás volt egy adott arculati stílus felé terelni. Kezdetben Jose az alapgeometria vizualizálásán dolgozott, amíg el nem jutott egy olyan, nem túl „mesterséges hatású” stílushoz, amely mind az építész, mind a projekt lényegével összhangban volt. A következő lépés a vizuális narratív koherencia megteremtése volt, hogy a sorozat összes eleme konzisztens legyen annak ellenére, hogy az építészek és a rajzolási stílusok eltérőek voltak.  

 

Paul Rudolph: City Hall

 

Ez a projekt holisztikus megközelítést testesít meg az SD-ben rejlő lehetőségek különböző építészeti stílusokon keresztül történő kihasználására. José szerint ilyen jellegű projektek esetén a mesterséges intelligenciára munkatársként érdemes tekinteni, és lépésről lépésre irányítani a projekt fejlődését. Ez az együttműködésen alapuló megközelítés megkönnyíti a projekt koncepcióalkotását és a megvalósítható építészeti ötletek generálását.

 

Archigram: Walking City
Hans Hollein: Guggenheim Salzburg

 

Forrás: Parametric Architecture

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Algát a falra

Algát a falra

Zölden hömpölygő, fenntartható városi víziót osztott meg Manas Bhatia.

Zene füleinknek

Zene füleinknek

A Föld zenéjét küldi a fülekbe a mesterséges intelligencia.

Hirdetés