Hirdetés

Egy kifejezetten építészetre specializálódott AI platform született
 

Tim Fu, a Zaha Hadid tervezője az új LookX nevű, építészetre képzett mesterséges intelligencia eszközt használta arra, hogy futurisztikus épületmodelleket készítsen. A LookX platform most indult el: egy olyan mesterséges intelligencia által generált tartalom (AIGC), amelyet kifejezetten az építészet szerelmeseinek terveztek.

 

 


A platformot az ArchiNet nevű építészeti adatbázison képezték ki, és az iparág szemantikájával és megjegyzéseivel látták el, így sokkal hatékonyabb építészeti terveket képes készíteni, mint a Midjoruney, a DALL-E, vagy a Stable Difusion

Fu korábban is sokat dolgozott a mesterséges intelligencia területén, most pedig egy kutatási együttműködést folytat a LookX-szel. A papírmodelljei a Zaha Hadid Architects, a SANAA, az OMA és Santiago Calatrava építészstúdiók terveit idézik, de Frank Gehry UTS Business School számára tervezett „összenyomott barna papírzacskó” épületére és a Simpsons tévésorozat egyik epizódjára is utalnak.

A tervek a LookX rugalmas Explore módjának használatával készültek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alapokat és stílusmodelleket válasszanak, képeket töltsenek fel, kulcsszavakat adjanak meg és vezérlési paramétereket állítsanak be. „Meg akartam mutatni, hogy a mesterséges intelligencia hogyan értelmezheti a bemenet önkényességét, és érzékeny eredményeket produkálva bemutassa,  hogy a szeszélyesség és a szándékosság közötti éles ellentét milyen szerepet játszhat a tervezésben” – osztotta meg Fu.

 

 

Ma már számos építésziroda, köztük Zaha Hadid is alkalmazza a mesterséges intelligenciát. Patrik Schumacher, a stúdió vezetője egy kerekasztal-beszélgetésen megosztotta, hogy ma már a legtöbb projektjüket mesterséges intelligencia által generált képek segítségével fejlesztik. A Hickok Cole építészstúdió pedig nemrég mutatta be egy ChatGPT segítségével tervezett vegyes használatú épület képeit, amely zöld tetőt és úszómedencét is tartalmaz.


Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Nemcsak okos, de olyan szép is, mint egy szobor.

Így lehet farmod a város közepén

Így lehet farmod a város közepén

Főszerepben az aeropónia, de mi köze mindehhez a norvég mitológiának?

Hirdetés