Hirdetés

A técsői templom festett, kazettás mennyezete párját ritkítóan szép.

A Tisza partján fekvő kárpátaljai Técső egyik nevezetessége református temploma, amely a XIII. század végén épült. Sokan ismerik párját ritkítóan szép festett, kazettás mennyezetét, amely XVIII. századi bővítésekor került az épületbe. A templom renoválását 2014-ben kezdték el, 2019-re a Rómer Flóris Terv támogatásával az egészet felújították. A munkálatok a Teleki László Alapítvány szervezésében történtek.

Forrás: Teleki László Alapítvány

Técső települést 1211-ben Tecu néven említik először, kiváltságait 1329-ben kapta Károly Róbert királytól, az öt máramarosi koronaváros egyike volt.

A település első templomát valószínűleg a 13. század végén építették, kibővítésére 1748-ban, tornyának felépítésére 1810-ben került sor.

A központjában álló nagy méretű, egyhajós templomhoz félköríves diadalívvel egyenes záródású szentély csatlakozik, amelyhez északról egy vele azonos hosszúságú sekrestye tartozik. A szentélyét kelet felől két gótikus mérműves ablak, délről pedig két félköríves barokk stílusú ablak világítja meg. A szentélyt bordás keresztboltozat fedi, a templomhajó déli falában egy csúcsíves és két barokk stílusú ablak van. A templom négy fiatornyos csúcsos sisakja késő barokk stílusú. A hajót párját ritkítóan szép kazettás, festett famennyezet fedi, amely 1748-ban készült.

A templom állagvédelme érdekében a Teleki László Alapítvány szervezésében 2014 óta folyamatosan folytak munkálatok, melyek során – restaurátori kutatást követően – a templomhajó renoválása, a padok cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, és az épület körüli szivárgórendszer építése valósult meg. A Rómer Flóris Terv támogatásával 2016–2019 között folytatódtak a helyreállítási munkálatok. Megtörtént a kőfaragványok, nyílászárók restaurálása, a szentélyben megtalált középkori freskók és reformáció korabeli festések feltárása és konzerválása, helyreállítása, valamint a templom homlokzatfestése.

Forrás: Teleki László Alapítvány


  • A helyreállítás vezetője: Káldi Gyula építész 
  • Restaurátori munkák: Lángi József restaurátor, Szabó József farestaurátor;
  • Építéskivitelezési munkák: Stark IstvánHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csendes áhítat és átgondolt funkcionalitás

Csendes áhítat és átgondolt funkcionalitás

Szent II. János Pál Pápa Templom, Páty.

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Az Andeer melletti épületet a Herzog & de Meuron tervezte.

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Mert alig foglalkozik velük valaki. 

Hirdetés