Szomorú állapotba került Vizsoly görögkatolikus temploma.

Szomorú állapotba került Vizsoly görögkatolikus temploma. A település nincs abban a helyzetben, hogy felújítsa az 1901-ben épült, bensőséges, mára romlásnak indult, de még menthető barokk épületet. A polgármester közösségi összefogással újítaná meg a kultúrtörténeti emléket. Mint rámutatott: nemcsak hívők mondhatnak köszönetet, amiért megkímélte őket a járvány, és ennek méltó módja volna, ha közösen újítanánk fel az építményt.

Közös fogadalomra és a vizsolyi görögkatolikus templom megmentésére szólít minden hívőt, vagy csak „a kultúrtörténet, Magyarország emlékei iránt elhivatott embert” dr. Palotás András. A közel ezer lelkes Vizsoly község és a környező települések orvosaként is dolgozó polgármester elmondta: elsősorban nem pénzt kérnek azoktól, akik segítenének.

Mindenekelőtt olyan önkéntes szakemberek, vállalkozások jelentkezését várják, akik hozzáértő módon tudják javítani a 119 éves épület és a berendezései állapotát. Nagy szükség volna kőművesekre, ácsra, asztalosra, szakértő építészre, de a község legfeljebb néhány segédmunkást tud kiállítani. Javításra szorulnak a padok, az eredetileg díszes ablakok, restaurálásra a mennyezeti freskók.

Vizsoly a Károli-féle bibliafordítás, és egyben az első magyar nyelvű nyomtatott Biblia „szülőföldje” is. Római katolikus temploma, és a múzeumot is magába foglaló, eredetileg Árpád-kori református templom ehhez méltóan szép állapotban is van.

A mindössze 17×7 méteres, Istenszülő Elszenderedése nevű, kis görögkatolikus templomnak azonban pillanatnyilag ez a közösségi összefogás az egyetlen esélye a megmaradásra.

A történelem során az emberek gyakran emeltek fogadalmi épületeket, leggyakrabban templomokat, kápolnákat, köszönetképpen, amiért megmenekültek egy természeti csapástól, vagy felépültek egy komolyabb betegségből – mutatott rá a polgármester. Magyarországon három ilyen fogadalmi emléktemplom is van, miért ne lehetne a vizsolyi görögkatolikus templom a negyedik? Most is egy világjárványból kezdünk éppen csak kilábalni, és nem kell gyakorló hívőnek lenni ahhoz, hogy egy jó célért összefogva, egy kultúrtörténeti emléket megmentve fejezzük ki életörömünket.

Aki segítene a templom helyreállításában, a helyi önkormányzat honlapján jelentkezhet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Középkori példa ihlette Svájc első autópálya-tempolmát

Az Andeer melletti épületet a Herzog & de Meuron tervezte.

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Egy templom falára festi a koronavírusos betegek ápolóit egy kínai designer

Mert alig foglalkozik velük valaki. 

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

Makovecz-tervezte templomot avattak Temesváron

A református központban közösségi- és kiállítótereket, és kamarakoncertek megtartására alkalmas termet is kialakítottak. 

Hirdetés