Hirdetés

Rengeteg kulturális intézmény nyújt ingyen online tartalmakat a karantén idején.

Többek között a Műcsarnok, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Várkert Bazár és a Budapesti Francia Intézet is ingyenesen elérhető online kulturális tartalmakkal jelentkezik a koronavírus miatti karantén idején.

A Műcsarnok saját aktuális kiállításainak virtuális sétáit készítette el és tette elérhetővé. A látogatók így az intézmény kényszerű zárva tartása alatt számítógépük előtt ülve tekinthetik meg a Párizsban élő magyar képzőművész, Major Kamill Papírok-rácsok-akkád című kamaratárlatát, a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását, valamint Paolo Ventura sajátos hangulatú velencei fotográfiáit.

Számos online tartalmat tölt fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) is: az aktuális kiállításokból mutatnak be érdekes műveket, tesznek közzé letölthető feladatokat, interaktív tartalmakat, de az FMC YouTube csatornája is rengeteg videóval jelentkezik.

Új, közös projektet indított a Kecskeméti Médiacentrum és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is: a művészek mindennap felolvasnak egy-egy gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesét, novella- vagy regényrészletet. A sorozat hétfő este indult a Kecskeméti Televízióban és a közösségi oldalakon: Cseke Péter előadásában Benedek Elek A kis gömböc című meséjét lehetett meghallgatni, Frigyesi Tünde pedig Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című kötetéből olvasott fel.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

A Várkert Bazár Várkert Irodalom - Aposztróf című műsora a karantén idején is jelentkezik irodalmi beszélgetésekkel. Az első, keddi élő bejelentkezése Örkény István munkásságát járta körül Udvaros Dorottya színművésszel és Juhász Anna irodalmárral.

A járvány idején zárva tart a Francia Intézet Médiatára is, ám az érdeklődők most három hétig ingyenesen próbálhatják ki az online könyvtárat, és a honlapon elvégzett regisztráció után ingyenesen tölthetnek le francia nyelvű e-könyveket, napilapokat, folyóiratokat, filmeket, zenéket és hangoskönyveket.

A koronavírus-helyzet miatt későbbi időpontra halasztották a Vad erdők, vad bércek című film mozibemutatóját, a film alkotói, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika azonban a Youtube-on ingyenesen hozzáférhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

A Budapest Varieté a 2019-es és 2020-as előadásait adja le Facebook oldalán csütörtöktől vasárnapig két-két részletben.

Közvetlenül is reflektál a koronavírus-járványra az otthon kinyomtatható és játszható, Maradj otthon! nevű kártyajáték. A koronavírusról szóló hasznos információkat megosztó, Makray János festőművész által illusztrált kártyalapok a Facebookról tölthetők le.

A Művészetek Palotája eredetileg a 15. születésnapjára tett ingyen elérhetővé 80 koncertfelvételt, ám azóta a helyzetre való tekintettel továbbra is nyilvánossá teszi a tartalmakat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Nekem az építészet példátlanul izgalmas világ

Nekem az építészet példátlanul izgalmas világ

Zubreczki Dávid, az Urbanista blog szerzője írt arról, számára mit jelent az építészet. 

Hirdetés