Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket.

Folytatódik a köztéri lámpák cseréje az osztrák fővárosban. Az utcai világításokat LED-es izzókra cserélik, aminek következtében az energiafelhasználás és a fényszennyezés csökken, a közlekedésbiztonság viszont nő. A korszerűsítésből lakók és az állatok is profitálnak.

Bécsben még 2017-ben kezdődött a közvilágítás megreformálása, melynek első szakasza tavaly év végéig sikeresen le is zajlott. Ennek keretében 50 ezer új, LED-es izzóval működő függesztett köztéri lámpát szereltek fel. Most, január 25-én elkezdődött a második fázis, melynek során 80 ezer oszlopon álló lámpatestet cserélnek meg 2026-ig. Elsőként a 16. kerület, Ottakring kerül sorra – írta Bécs Város Külképviseleti Irodája, a WH Digital GmbH. 

Lámpacsere Bécsben – Fotó: PID Christian Fürthner

„A lámpák cseréje nagyban hozzájárul a klímavédelemhez. Csak az első fázisban kicserélt izzókkal az eddig felhasznált energia 60 százalékát tudtuk megspórolni, amivel több mint 700 tonnával kevesebb szén-dioxidot termelünk egy évben" – mondta Ulli Sima innovációért, várostervezésért és mobilitásért felelős városi tanácsnok. Az 50 ezer LED-es lámpa összteljesítménye évente 11,3 millió kilowattóra, ami 2500 bécsi háztartás éves energiaigényének felel meg. A második fázisban kicserélt világítással Bécs eddigi energiafelhasználása a tervek szerint a felére csökken majd.

A közvilágítás egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságossá tegye a közlekedést. Az új izzók sokkal jobban megvilágítják az utcákat, utakat, ezáltal a közlekedési akadályok (pl. építkezések) is könnyebben észrevehetőek. A világítás színe mindenhol egységes lesz, a veszélyesebb helyek pedig – például zebrák és közlekedési lámpa nélküli kereszteződések – erősebb megvilágítást kapnak.

A LED-ek erőssége a járdák, bicikliutak és természetközeli területek felett meleg fehér 3000 kelvin, az utak pedig természetes fehér színben, 4000 kelvinnel vannak megvilágítva, ami körülbelül a hold színhőmérsékletének felel meg. 

A biztonságos közlekedés és az alacsonyabb energiafelhasználás mellett a bécsiek alvása is nyugodtabb az új izzókkal, mert a hatékonyabb fényvezetés miatt kevesebb fény jut be a lakásokba. Az állatok is örülhetnek az új technológiának: a Dunaszigeten végzett felmérés szerint a LED-ek 80 százalékkal kevesebb rovart vonzanak, amivel az állatok túlélési esélyei jelentősen nőnek.

Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket. A LED-ek moduláris felépítésűek, így rendelkeznek az állandó technológiai változáshoz szükséges rugalmassággal. A fényforrások hosszú életűek, fenntartási költségük pedig alacsony: a 130 ezer lámpa megújítása összesen 45 millió euróba kerül.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Új halottasházzal bővítik a Bécsi Központi Temetőt

Négyszáz koporsó tárolására alkalmas, klímabarát halottasházat építenek.

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Egyszerre városi vadon és feltöltődést szolgáló pihenőhely lesz Bécs új parkja, a Freie Mitte.

Hétmillió forintnyi támogatás városi homlokzatok, tetők és belső udvarok zöldítésére Bécsben

Hétmillió forintnyi támogatás városi homlokzatok, tetők és belső udvarok zöldítésére Bécsben

A zöldhomlokzatos házak télen melegebbek, nyáron hűvösebbek csupasz társaiknál.

Hirdetés