Hirdetés

Miért fontos az űr-tematikájú Legók valósághű elkészítése?

Közel egy évtizeddel az első Holdraszállás után, 1978-ban kezdett űr témájú játékokat gyártani a Lego, azóta rendszeresen megjelennek űrhajók, űrrakéták, űrsiklók, asztronauták, Holdbázisok a kínálatában. Ezek ráadásul egyre valósághűbbek, ami nem a véletlen műve – derül ki a Verge cikkéből.

Simon Kent, a Lego designere néhány kollégájával együtt nemrég látogatta meg a NASA-t, hogy összehasonlítsák a játékaikat valódi, jelenleg is működő űrhajókkal, Holdjárókkal, űrbázisokkal.

„Alapvető téma a vállalatnál a világűr, legyen az akár Lego City vagy egy kirakatmodell realisztikus mása – magyarázta Kent. – Ráadásul az űr egyformán érdekli a felnőtteket, gyerekeket is.” Nemrég az első Holdraszállást teljesítő Apollo 11 modellje készült el, de a kínálat igen széles, alienekkel, űrrendőrökkel, marsi telepesekkel.

Kent és csapata a valósághű játékok tervezésével foglalkozik, idén például olyanokon dolgoznak, amelyeket a NASA és a hasonló űrügynökségek a közeljövőben készülnek bevetni. Azért ezek a modellek nem egy-az-egyben másolatok, általában „beleteszünk valamilyen csavart, nem a múltra összpontosítunk, inkább próbálunk azt tanulmányozzuk, milyen eszközöket mutatnak majd be a következő években.”

Ezen kívül figyelembe veszik a sztorikat is, amelyeket a gyerekek hallhatnak a NASA-ról, az Európai Űrügynökségről vagy a SpaceX-ről.

Nemrég több NASA-létesítményt is bejártak, ahol meglepetésükre több olyan projektet is láttak, amit a távolabbi jövőben képzeltek el. De a terveik valósághűbbé formálása sem maradt el, például a Holdbázis korlátainak színét megváltoztatták a valódinak megfelelőre, és hasonló történt az „Űrrakéta és indítóállomás készlet” esetében is: miután megtudták, hogy a fehér festék felesleges pluszsúlyt okoz, a jármű festetlenségét mutató narancssárgára változtatták a színt.

Elkészítenek továbbá számos figurát – mérnököket, hivatalnokokat, tudósokat, edzőket –, jelezve, hogy egy űrmisszió sikeréért rengetegen dolgoznak. Ezek az apró változtatások edukációs funkciót is kölcsönöznek a készleteknek.

A valósághű ábrázolás ténylegesen inspiráló, legalábbis Kent a Johnson Űrközpontban megtudta, hogy sok ott dolgozó maga is játszott űrlegókkal gyerekként, és többek asztalán ott virított valamelyik szett.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült London legboldogabb utcája

Elkészült London legboldogabb utcája

A Happy Street projekt kicsit olyan, mintha Londonban jártak volna a Kétfarkú Kutyák.

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Éjszaka magától világító kerékpárút az új divat

Pontosabban a naptól világít az út, amitől balesetmegelőzést remélnek. 

Művészi grafitik varázsolják szabadtéri múzeummá Mannheimet

Művészi grafitik varázsolják szabadtéri múzeummá Mannheimet

Újraértelmezett művek és épületek díszítik a német várost, köztük az ország legnagyobb grafitije. 

Hirdetés