A világ első online építész magazinja szerint.

Együtt ünnepelte a Forbes és a Designboom utóbbi 20. születésnapját, melynek apropóján a Forbes felkérte az online magazint, hogy válassza ki azt a tíz építészeti projektet, amelyek szerintük az elmúlt két évtized legmeghatározóbb alkotásai volt. Megmutatjuk nektek, melyekre esett a választásuk, a BIG „hegyvidéki” lakóparkjától kezdve Azerbajdzsán fővárosának nemzeti jelképéig.

Grimshaw Architects - Eden Project (2001)

Az Eden Project az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A Cornwallban lévő nyolc, egymással összekapcsolt kupola 2,2 hektárt fed le, a kupolák alatt pedig különféle éghajlati környezetből összeválogatott növények élnek. 
Fotó: Tim Parkinson/Flickr

Frank Gehry - Walt Disney Concert Hall (2003)

Csak úgy ragyognak Frank Gehry vitorlái Los Angelesben. Az épületet 1991-ben kezdett el építeni, de csak 2003-ban nyitották meg a közönség előtt. Az építkezés elhúzódását az okozta, hogy folyamatosan újabb és újabb költségek merültek fel, ezeknek jó részét magánadományokból kellett fedezni.Fotó: Guiseppe Milo/Flickr

OMA/Rem Koolhaas - Seattle Central Library (2004)

A könyvtár jellegzetessége abban rejlik, hogy a könyvtár fogalmának részbeni újraértelmezésével egyfajta közösségi tér jött létre, illetve eleve az volt az OMA és Koolhaas célja, hogy a digitális és a print média egyfajta "információs tárolóblokkja" legyen. Ezzel az építészek a jövőbe láttak, nagyjából itt tartunk most.
Fotó: Andrew Smith/Flickr

Bjarke Ingels, Julien de Smedt - „Hegyi lakások” (Mountain Dwellings) (2008)

Egy parkolóház tetejére tervezett lakóházat Bjarke Ingels és Julien de Smedt, amellyel hegyvidék utóérzést szerettek volna elérni Koppenhágában, ahol amúgy nagyon sok a sík terület. Az akkoriban új, azóta viszont Bjarke Ingels védjegyévé vált tervezési szemlélettel létrehoztak egy „domboldalt” rengeteg zöld felülettel és tetőkertekkel, hogy minden lakos számára garantált legyen a friss levegő.Fotó: BIG

David Chipperfield Architects - Neues Museum (2009) 

1997-ben David Chipperfield és Julian Harrap építészek megnyerték azt a nemzetközi pályázatot, amelyet a híres berlini Neues Muzeum újjáépítésére írtak ki. Az épület szerkezete a második világháború idején olyannyira megsérült, hogy az épületet gyakorlatilag tégláról téglára kellett helyreállítani.
Fotó: Gary Todd/Flickr

James Corner Field Operations, DS+R, Piet Oudolf - High line Park (2009)

A 1,6 km² területű nyilvános, lineáris High Line Park nagy mértékben megváltoztatta New York városi szövetét, egyben a város legnépszerűbb találkozási pontja lett. Míg korábban Manhattan egyik nemkívánatos területe volt, most vibrál, a parkra vágyók mellett a környék bevonzotta a kereskedelmi funkciókat is, nem véletlenül másolták le a világ sok országában.Fotó: David Berkowitz/Flickr

SANAA - Rolex Learning Center (2010)

A svájci Federal Institute of Technology hallgatói és a nyilvánosság előtt egyaránt nyitva áll az oktatási központ, amelyben van oktatási laboratórium és könyvtár, de kulturális központ is egyben. A SANAA formabontó épülete egyetlen, megszakítás nélküli tér, melyet enyhe lejtők és teraszok szabdalnak.
Fotó: Rocardo Martins - https://www.flickr.com/photos/mikado1201

Zaha Hadid - Heydar Aliyev Center (2012)

A Heydar Aliyev Center Zaha Hadid egyik legmeghatározóbb alkotása, a történelmi iszlám építészet kortárs újraértelmezése is egyben. A kulturális központ az azerbajdzsáni főváros jelképe, amely a nemzet jövőbe mutató optimizmusát hivatott kifejezni. 
Fotó: Francisco Anzola/Flickr

MAD architects/Ma Yansong - Harbin Grand Theatre (2015)

Kína legészakibb tartományában található operaház a táj szobrászati kiterjesztése, ez a hatás pedig télen a havazásnak köszönhetően csak nő. A kinti „hideg” struktúra meleg és hívogató belső tereket takar. 
Fotó: Jeremy Thompson/Flickr

Jean Nouvel - Louvre Abu Dhabi (2018)

A hagyományos, Egyesült Arab Emírségekre jellemző építészet elemeit felhasználva Nouvel 55 fehér struktúrából álló komplexuma a régió településeit mintázza. A tömbök egy kupola alatt egyesülnek, amely olyan, mintha a múzeum felett lebegne. Az átszűrődő napfény a belső terekben olyan hatást kelt, mintha „fényesőben” lenne részünk. 
Fotó: Jean Nouvel

Ha kíváncsi vagy rá, szerkesztőségünk abszolút szubjektív álláspontja szerint melyek voltak a 2019-es év legjobb épületei, ide kattintva megnézheted
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapest prémium ingatlanfejlesztése a Szervita Square Building

Budapest prémium ingatlanfejlesztése a Szervita Square Building

Négy szinten irodákat, további két szinten lakóingatlanokat alakítanak ki. 

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Hajógyár helyett lebegő konténerek: a Bjarke Ingels Group kollégiumot tervez Koppenhágában.

Hirdetés