Megjelent Kerékgyártó András új kollekciója, az (Extra)ordinary.

Kerékgyártó András formatervező legújabb bútor- és tárgykollekciója is a kiállított munkák között szerepelt a 2023-as Stockholm Furniture Fair-en. Az Extra(ordinary) nevű termékcsaládban olyan hétköznapi tárgytípusokkal találkozunk, mint a ruhaállvány, a kisasztal vagy az asztali lámpa, azonban mindegyik darab tartogat valamilyen formai vagy funkcionális csavart.

 

Kerékgyártó András néhány évvel ezelőtt kezdte tervezni az (Extra)ordinary kollekciót, majd a hároméves MMA alkotói ösztöndíj időszaka alatt készítette el a széria darabjait: egy vázát, egy asztali lámpát, egy ruhafogast, egy kisasztalt és egy széket. A tárgyakat koncepciószinten leginkább a sokszínűség és a meghökkentő funkciópárosítások fogják össze, valamint érezhető a skandináv designszemlélet hatása is, amely a tervező külföldi tanulmányaiból és korábbi munkáiból egyaránt fakad.

Szinte mindegyik tárgynál rá tudunk mutatni valami nem szokványosra, gyökerezzen az a funkcióhalmozásban, az anyagválasztásban vagy az innovatív szerkezeti megoldásban. A kollekció formanyelvét erősen meghatározzák a geometriai elemek (például a trapéz alakzat), a geometrikus testek élei azonban szinte kivétel nélkül minden esetben íves lekerekítést kaptak.

„Több olyan anyaggal és technikával kísérletezhettem, amivel korábban még nem volt alkalmam. Az eddigi munkám során viszonylag sokat foglalkoztam az ülés témájával és a rétegelt lemezzel (többek között a Plydesign vezető tervezőjeként – a szerk.), így ez jó alkalom volt új dolgok kipróbálásához. Izgalmas funkciótársításokat kerestem, amelyek újszerű tárgyakat eredményezhetnek” – jegyzi meg, és hozzáteszi, ennél a kollekciónál is kiemelt figyelemmel kísérte a gyártási-kivitelezési technológiák finomhangolását, ami – például az üvegtárgyak esetében – nem kis időbe telt. 

CNIDARIA lámpa

Az üvegkollekció két eleme, a CNIDARIA lámpa és váza fúvott üvegből készült. A tárgyak a csalánozók rendszertani törzséről kapták nevüket a formai rokonság miatt (a csalánozók medúza- és polipalak létformákban jelennek meg).

„A CNIDARIA a klasszikus gomba alakú lámpa újfajta megközelítését képviseli. A gombalámpa mára tulajdonképpen önálló műfajjá nőtte ki magát, amelyre a magyar formatervezés történetében is számos példa található. Ilyen előzmény például Borz Kováts Sándor (1940 - 1973) 1968-1969-ből származó Vargánya lámpája, fémből készült ernyővel. A CNIDARIA lámpa esetében a kifordított, tóruszból eredeztethető forma teljes egészében egy darab, fúvott üvegből valósult meg. A derengő fény és az átlátszóság miatt azonban ez a lámpa már inkább a medúzaformát is öltő csalánozókkal (cnidaria) mutat hasonlóságot, mintsem a gombákkal.”

 CNIDARIA vázák

A lámpa derengő fényhatása a SMD LED-nek köszönhető, amely ahelyett, hogy az izzók megszokott helyén, a lámpaernyő alatt helyezkedne el, itt a tárgy aljában, az üveg talpaként szolgáló gyűrűben kapott helyet. Ugyancsak szokatlan megoldás a döntött lámpatest, melynek kivitelezési technikájához két év fejlesztői munkára és egy üvegfúvó mester aktív közreműködésére volt szükség. A CNIDARIA váza a lámpa inverz formáját ölti, a váza karcsú nyaka egy tálformából emelkedik ki, melyet a tervezői szándék szerint ténylegesen lehet apró falatok tálalására használni.

A D30 ruhaállvány esetében egy teljesen hétköznapi tárgy avanzsál már-már műalkotássá. A hajlított csövekből összeállított légies állványon előre süllyesztett mélyedésekben kaptak helyet a rézrúdból készült vállfák. A hajlított fémcsővel való tervezés a designtörténet egyik fontos sarokköve volt az előző században, azonban a részletek finomítására nem minden esetben jutott figyelem. A csövek klasszikus egymásnak futtatása és hegesztése helyett A D30 egy új csomóponti megoldással készült, amely segítségével a csőelemek sarkok és élek nélkül, folytonos átmenetben tudnak találkozni. Ezt a szerkesztési elvet követik a D40, D48 és D60 vázák is, melyeknél két hajlított és félbevágott cső kapcsolódik egymáshoz. 
 

D30 ruhafogas

D48, D60 vázák

A legtöbb funkció a WHITE COLLAR kisasztalnál társul, amely egyaránt működik asztalként, tárolóként, kábelrendezőként, a középső felemelhető elem pedig tálcaként. A névadó elem az asztallapot alkotó sajátos „gallér”, azaz egy lejtős átmeneti tárolófelület, amely kisebb tárgyak tárolására alkalmas. A középső tálca felemelésével a tárgyak könnyen besöpörhetők a tárolórészbe.

A tároló kiemelhető alja, illetve a tálca fogójának kialakítása egyaránt lehetővé teszi, hogy hosszabbítót helyezzünk az asztalba, a kábeleket pedig diszkréten kivezessük az asztalfelületre, amennyiben tölteni szeretnénk mobilunkat, laptopunkat. A WHITE COLLAR asztal megjelenésével rokonítható leginkább a BIELA szék. A bútor újszerűsége az anyagválasztásban rejlik, ugyanis a solid surface alapanyag nem megszokott a széktervezésben. A felület UV-álló és vízálló, így beltéren és kültéren egyaránt használható.
 

WHITE COLLAR kisasztalBIELA szék

 

Kerékgyártó András | Instagram

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tajvani márka, magyar design

Tajvani márka, magyar design

Kerékgyártó András legújabb tervei 

Renoir festményei kortárs selyemsálakon

Renoir festményei kortárs selyemsálakon

Hamisítatlan fête galante keretében mutatta be legújabb kollekcióját a VYF a Szépművészeti Múzeumban

Hirdetés