Karim Rashid, a legendás designer könyvajánlója

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek, vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Ezúttal Karim Rashid, a legendás designer könyvajánlóját olvashatjátok Michael Foucault „A szavak és a dolgok” című kötetéről.

 

„Foucault csodálatosan tanulmányozza a tudást a nyelven, a művészeten, a politikán és mindazon keresztül, amit csak el lehet képzelni ebben a könyvben. Ötletei mindig inspirálóak. Ez egy zseniális könyv, amely megváltoztatta az életszemléletemet. Úgy érzem, a pályafutásomat az ő írásainak köszönhetem.” (Karim Rashid)

 

Karim Rashid személyesen ad elő a Hello Wood nemzetközi alkotófesztiválján, a Builder Summiton, amelyre a zalahalápi volt bazatbánya különleges kráterében kerül sor július 6. és 15. között. Előadásán, amelyet „Sensual Minimalism” címmel tart, a fesztivál részvevői vehetnek részt. Magyar egyetemek hallgatói és frissen végzett építészek, tervezők, képzőművészek számára is lehetséges csatlakozni, további részletek ITT.


  

Gondolatok egzotikus bája
Avagy a kötetről kicsit bővebben

Michel Foucault könyvében virtuóz előadásmóddal sző meg egy rendkívül sokrétű gondolkodástörténetet. Az irodalomba, a művészetbe, a közgazdaságtanba, sőt a biológiába is beleveti magát „A szavak és a dolgok” című művében, amely talán a huszadik század egyik legjelentősebb, ám leginkább figyelmen kívül hagyott műve. Bár a hatalomról és a diskurzusról szóló későbbi munkái háttérbe szorították, „A szavak és a dolgok” mégiscsak megalapozták Foucault hírnevét mint szellemóriás. Foucault a nyelv külső peremén kalandozva, az irodalmiság felszínét is felkavarja. A megszokott taxonómiáink korlátainak leírásával egy teljesen új gondolatrendszerre nyit ajtót, amely az általa „egzotikus bájnak” nevezett gondolkodásmóddal van átitatva. A kritikai gondolkodás mesterének intellektuális tűzijátéka ez a könyv; elengedhetetlen olvasmány azok számára, akik betekintést szeretnének nyerni a különös jószágba, amelyet posztmodernizmusnak hívnak.
 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram

 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a Westend ételudvara | Hello Wood

Megújul a Westend ételudvara | Hello Wood

Elindult az eddigi legnagyobb átalakulás a Westend történelmében, melynek kapcsán a közösség, a természetes környezet, a fenntartható és digitális megoldások kerülnek középpontba.

Repülő kabin

Repülő kabin

Öveket bekapcsolni, a Hello Wood készen áll a felszállásra legújabb designkabinjával.

Öt cikk, amit a legjobban szerettetek | BEST OF OCTOGON ONLINE 2022

Öt cikk, amit a legjobban szerettetek | BEST OF OCTOGON ONLINE 2022

Legolvasottabb online szerkesztőségi anyagaink.

Hirdetés