Hirdetés

Március 21-én tart előadást Dr. Érdi Péter a komplex rendszerek világhírű szakértője, a Repair című könyv szerzője a MOME-n.

Mi kell ahhoz, hogy a dolgok működjenek? Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott. Van, ami lényegesen jobb lett, van, amiről úgy érezzük, hogy félresiklott. Mi ilyenkor a teendő? Elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni? Dr. Érdi Péter, a komplex rendszerek tanára, a michigani egyetem professzora, a hamarosan magyarul is megjelenő Repair című könyv társszerzője március 21-én Budapesten tart előadást, ezúttal a MOME Campuson.  


Nyilvános előadása mellett három, kifejezetten a MOME hallgatóinak szóló szemináriumot is tart majd a világhírű szakember, aki ezúttal a reziliencia kérdéseit tárja majd fel és a komplex rendszerek világába kalauzol bennünket, melyek segítségével jobban megérthetjük 21. század történéseit. 

Érdi Péter

Érdi Péter több mint húsz éve a komplex rendszerek tanára az Amerikai Egyesült Államokban, a michigani Kalamazoo College-ban, valamint a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus tudományos tanácsadója.

Fókuszában régóta a tudományterületek közti átjárhatóság, a problémák interdiszciplináris megközelítése áll. 

Legfrissebb könyve, amelyet a szociálpszichológus Szvetelszky Zsuzsával írt, Repair When and How to Improve Broken Objects, Ourselves, and Our Society (Springer 2022, és Repair: Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat, Typotex Kiadó, előkészületben) címmel többek közt olyan kérdéseket boncolgat, hogy hogyan javíthatók meg a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségek, hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, de arra is megpróbál választ adni, hogy a hogyan csökkentheti a körforgásos gazdaság üzleti modellje a hulladék mennyiségét.

A szerző legutóbbi, nagy sikerű hazai előadásán többek között az eldobás kultúrájáról is beszélt, amely véleménye szerint mind a tárgyainkkal, mind a körülöttünk lévő közösségekkel kapcsolatos hozzáállásunkban megmutatkozik.  Az új könyv hamarosan magyarul is megjelenik, addig is a professzor Miért divatszó a reziliencia? című előadásában mondja el, mi adhat mégis okot az optimizmusra.
 

A mindenki számára nyitott előadás a MOME Alapítvány Global Voices programjának keretében valósul meg, amelynek célja, minél több jelentős nemzetközi szakembert hozzon el Budapestre. A sorozat részeként olyan előadók érkeznek a MOME campusára, akiket az egyetem közössége jelöl, szakmailag relevánsnak tart.

Ennek keretében zajlik például a fotográfiával foglalkozó Artist Talk vagy az építészeti témájú Architectural Matters program több előadása is. Utóbbi vendége volt nemrég a spanyol Ensamble Studio egyik alapítója, Debora Mesa Molina, de járt a program támogatásával az egyetemen Rebecca Earley, a University of the Arts London anyaginnovációs kutatója, valamint Deanna Marsigliese, a világhírű Pixar animációs stúdió egyik művészeti vezetője is.


További részletek az előadásról és regisztráció ITT és az esemény Facebook-oldalán.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik az Architectural Matters

Folytatódik az Architectural Matters

A MOME sorozatának következő vendége Böhm Csaba.

Az RDAI iroda bemutatkozásával folytatódik az Architectural Matters sorozat

Az RDAI iroda bemutatkozásával folytatódik az Architectural Matters sorozat

Denis Montel és Julia Capp március 30-án tart előadást a MOME-n.

Job Floris a BME-n

Job Floris a BME-n

A Monadnock architects holland építésze március 29-én tart előadást.

Hirdetés