Egy igazi Deco-klasszikus: a POSITION Collective terve a popARCH studio kivitelezésében. 

Noha az igazán nagyszerű projektek legalább három szereplő „közös kémiáján” múlnak, az elemzések és kritikák, gyakran és óhatatlanul, egyetlen szálra fűzik fel mondandójukat. A következő oldalon bemutatott lakás megalkotása során a megbízó csalhatatlan ízlése, a kivitelező magas minőségű munkája mellett a belsőépítészek, lakberendezők elképzelése vált azzá a vezérfonallá, ami mentén legszemléletesebben bemutatható ennek a háború előtt épült budai villalakásnak az újjászületését – idézzük fel Martinkó József írását a Deco magazin 2017/1-es lapszámából, amelyet teljes egészében itt tölthettek le.

Talán sokunk számára emlékezetes pillanat volt, amikor a 2010-ben először tűnt fel az akkor még öttagú POSITION alkotógárda egy Hypha elnevezésű bútorcsaláddal, aminek az akkor már kultikus kulturális központnak számító Merlinben zajlott a bemutatója. Ekkor és itt vette kezdetét az a történet, aminek egyik fontos állomáshoz érkeztünk. Több átalakulás után ugyan, de a POSITION Collective végigjárt egy utat, amiben a bútortervezés mellé lassan kitűnő belsőépítészeti projektek is felsorakoztak. Fontos megjegyezni, amit a Zona és a Sao éttermek, a My Green Cup kávézó, a Rum Hotel bizonyos szobái, illetve a világ számos blogját, design oldalát megjárt Airbnb lakás után hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez az alkotógárda a belsőépítészeti terület egyre nagyobb sikerei után sem engedte feledésbe merülni, hogy számukra a bútortervezés és gyártás kiemelkedő fontosságú. A Pran lámpa-szófa-kerámia, a Belleposition darabjai vagy a Como nem pusztán anyagtervezés, gyárthatóság, kereskedelem szempontjából fontos tárgyak, hanem nagyszerűen szemléltetik azt a hozzáállást, ami a belsőépítészeti munkáikban is visszaköszön. A tárgyak gondolati és ízlésesszenciák, egyfajta ősforrásként működnek.

Az álmennyezet nem pusztán a rendkívül kifinomult világítási rendszer elhelyezésére szolgál, hanem ez alatt épült ki a hűtési-fűtési rendszer, így a lakás falaira sem klímát, sem radiátort nem kellett szerelni

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a belsőépítészet elsősorban a térszervezés és a felületi textúrák művészete. Egy új projekt, a Villa Rezeda kapcsán azonban jól látható, hogy természetesen az alaprajzok, funkciók, pozíciók, térsorok kérdése fontos, ám végül valódi otthonná, valódi karakteres stílusú, élhető, szép lakótérré egy-egy belső akkor válik, ha a bútorok szintjén is dominál a kifinomultság. Noha valóban nem szeretnénk egyoldalúak lenni a résztvevők munkájának értékelése során, de néhány figyelemreméltó megoldás láttán nem tévedünk, ha a styling, bútorozás és a világítástervezés fontosságát hangsúlyozzuk. Ennek a tervezői programnak köszönhetően a terek nagyvonalú egybenyitása után megmaradó belső tartófalak is „bútorrá” alakultak át, és ezt az átalakulást a látványos színhasználatnak is köszönhetjük. Ezek a vizuális csomópontok aztán meghatározták egy sor mobília, illetve fix beépítés együttállását is. Olyan ez, mintha a belső kétszintes lakás egészét összefogó fa padlóburkolaton, akár egy színpadon, vonulnának fel egy különösen szép színdarab szereplői.

Egységes kompozíciót látunk, noha a nagy terekben megszervezett különféle funkcionális zónák minőségei finom karakterjegyekkel különülnek el egymástól. Rejtett ajtók, a terek alaprajzi rendszerére is puhán reflektáló fali stukkók modernizált feldolgozásai fedezhetőek fel, miközben a tervezők elképesztő magabiztossággal bánnak a színekkel. Modern franciás, angolos könnyedség és polgári intellektus dominál a részletekben, amik hihetetlenül frissek, magabiztosak és meggyőzőek.

A kompozíció szó használata már csak azért is találó, mert a belsőépítészeknek olyan téri szituációkban, főképpen olyan megvilágításokban kellett gondolkodniuk, ami képes kiszolgálni a tulajdonosok kitűnő ízléssel válogatott fotógyűjteményének bemutatást is. Ezért sok háborítatlan falszakaszra volt szükség, amit a padlóban elvezetett villamosrendszer, padló- és mennyezet hűtés-fűtés tett lehetővé, illetve az Udvarnoki Viktória és Udvarnoki Dániel által alapított popARCH studio nevezésű irányító, szervező és kivitelező cég, ami elképesztő színvonalú munkát végzett az átépítés munkálatai során.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A stílus örök

A stílus örök

Villa a Haris Parkban

Értelem és érzelem 
  • 2023-08-30 09:00
  • Deco

Értelem és érzelem 

Az építész saját háza Érdligeten

Tudatos természetesség a lombkorona szinten 
  • 2023-08-23 09:00
  • Deco

Tudatos természetesség a lombkorona szinten 

Erdei lak és modern otthon egyben

Hirdetés