A MAGYAR FÉSZEK+ a Dubai Expón is feltűnhet.

Nagy sikert aratott a Solar Dechatlon 2019 egyetemi innovációs építészeti világversenyen a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített, a természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző HUNGARIAN NEST+ mintaház, amely iránt a Dubai Expo szervezői is érdeklődnek. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) munkatársai a világ legnagyobb kiállítása előrendezvényén is bemutatták a projektet. A pécsi egyetemistákból és oktatókból álló csapat a tavalyi sikert követően már a 2022-es wuppertali Solar Decathlonra készül szintén egy alacsony költségvetésű plusz energiás passzívház tervezésével, amelynek legfőbb ismertetőjegye, hogy a fenntarthatóság nemcsak az üzemeltetésnél, hanem magánál az építkezésnél is abszolút kiemelt figyelmet kap – írta közleményében a PTE.

A 2019-es Solar Decathlonon debütált, természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző HUNGARIAN NEST+ projekt esszenciája egy alacsony költségvetésű passzív, nemzeti elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás, és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése volt.  

A magyar csapat már elkezdte a felkészülést a Covid miatt 2022-re tolódott wuppertali Solar Decathlonra, ahol a korábbi tapasztalatokat egy új projektben szeretnék hasznosítani. Ezúttal a városi környezet egészségessé tétele áll a fókuszban egy olyan ház megtervezésével, amelyet a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok laknának be, egyben saját vállalkozásukat is ott működtetnék. A projekt tervezői szerint ugyanis a város gazdaságának a mostaninál erősebben kellene támaszkodnia az egyetemre, hogy az ipar világában is jelenjenek meg azok a kiművelt kútfők, amelyek Pécs kulturális életében már jelen vannak.

A terv egy olyan épületet fogalmaz meg, amelynek a belső magja zöld környezetté formálható, és nemcsak a gazdasági megélhetést támogatja, hanem egyben ökoszemléletű egészséges életteret is ad a fiatalok számára. 

Mivel a kutatók arra jutottak, hogy ma a társadalom legnagyobb hátránya az elszigetelődés, az általuk megálmodott társasház a lakószintek mellett közösségi teret és munkára alkalmas helyet is magában foglal. Ökológiai szempontból pedig egy pluszenergiás házról van szó, ami az emisszióját tekintve nullás vagy negatív.

Zéró emisszió a teljes életciklusra

A csapat saját maga elé állított egy igen jelentős kihívást: megpróbálja megkísérteni azt az állapotot, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik. Tehát fenntartható módon szerezzék be az építőanyagokat, valósítsák meg az építkezést, majd az üzemeltetést, a felújítást, esetleg az újrahasznosítást – amit eddig talán még senkinek sem sikerült megvalósítania.

„Kutatások bizonyítják, hogy a hazai városok belvárosaiban a korszerűtlen fűtés és az autóforgalom miatt magas a károsanyag-kibocsájtás mértéke, viszont kevés a zöldfelület, ami ezt kompenzálná. Ezért az általunk tervezett épülettel szeretnénk egyfajta tüdőt adni, zöldet belopni a belváros életébe. 

Emellett a házuk alkalmas a szétesett társadalom tagjainak összekapcsolására, mintegy protézisként köti össze az elszigetelt embereket.

Reméljük, hogy a versenyre való felkészülés alatt számos olyan know-how, innovatív szabadalom születik, amelyek később az ipari forgalomban hasznosíthatók. Ez is az egyik célunk” – foglalja össze a projekt küldetését, a PTE MIK hallgatói csapatának szakmai vezető párosa, dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építész oktatók.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fodrozódás a térben

Fodrozódás a térben

Szentgyörgyi Szandra (Sandart&Co) fényinstallációi.

Dubajban is érdeklődnek a magyar környezettudatos otthon iránt

Dubajban is érdeklődnek a magyar környezettudatos otthon iránt

A MAGYAR FÉSZEK+ a Dubai Expón is feltűnhet.

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Az építőipar mellett a képzőművészeket is megihlette a színes napelem.

Hirdetés