Így lett egy 1930-ban épült villából háromlakásos társasház Prágában.

A prágai No Architects építésziroda három család számára újított fel egy háromszintes villát Prága egyik közkedvelt részén.

Kevés kisgyermekes család számára adatik meg, hogy egy többszintes, 1930-ban épült villa tulajdonosa legyen, ami ráadásul alig néhány sarokra van egy metróállomástól, így közlekedés szempontjából is remek. De mi történik, ha három család összefog, vesz magának egy ilyen épületet, és nem a hagyományos módon újíttatja fel? A cseh No Architects építészei különleges kísérletként élték meg a feladatot, hogy egy újfajta „társasházat” tervezzenek a három szinten, három különálló lakással, melyek osztoznak a kimélyített pincén, ahol olyan közösségi tereket alakítottak ki a klasszikus pincefunkciók mellett, mint a mosószoba, a kazánház és egy közös földalatti klubszoba. 

A ház eredeti architektúráját csak az utcafronton nyitott új ablaknyílásokkal egészítették ki, hogy kiegyensúlyozzák a homlokzat szimmetriáját. A kert koncepciója kiegészíti a ház általános átalakításának elvét, az építészek megszabadultak a garázstól, helyére kerékpár-tárolót helyeztek ki, valamint egy közös fészer is került a kertbe.  

A harmadik szinten levő tetőtéri lakás lett a legizgalmasabb a házban

A lakásokat a ház építészetének tiszteletben tartásával tervezték, melyek bár hasonlók, a családok stílusának, életvitelének megfelelően alakították ki őket. Mindegyikre jellemző az egybe nyitott, tágas, világos közösségi tér, a természetes anyagok, rengeteg fa használata, színeikben a fehér falakat bézs színek egészítik ki, amit az élénkszínű bútorfrontok, szegélylécek és ajtók tesznek izgalmassá a második szinten.

Az első szinten egy letisztult, skandináv stílben berendezett lakás található. Az egyterű konyha-étkező-nappali terét bézs porcelánlapokkal burkolták, a bútorok lakkozott MDF-ből és tölgyből készültek. A teret az olyan visszafogottan színes kiegészítők teszik otthonossá, mint az egyedi púderszínű könyvespolc, a színes mennyezeti lámpák és a konyha pultját borító mintás kerámiacsempék.

A második szinti lakásban már jóval bátrabban bántak a színekkel. A természetes tölgyfa padlót itt erőteljes zöld, piros, illetve szürkeszínű felületekkel egészítették ki, melyek a bútorfrontok, ajtók mellett, a szegélyléceken és ajtókereteken is megjelennek. A berendezés többi része visszafogott, így a terek megmaradtak tágasnak, átláthatónak. 

A harmadik szint egy igazi gyerekparadicsom lett, belső lépcsővel és rengeteg kuckóval. A szint fontos jegyei a bézs árnyaltú, geometriai mintás cementburkolat és a rengeteg fehér falfelület, fehér mennyezeti lécezéssel. A világos tölgyfából készült polcok és bútorok, a visszafogott, apró mintás anyagok révén egy rendkívül letisztult enteriőrt alakítottak ki a legfelső szinten.

Tervező: No Architects
Vezető építészek: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková
Helyszín: Prága, Csehország
Tervezés éve: 2015-2017
Megvalósulás éve: 2019
Bruttó szintterület: 465 m2

További képek és alaprajzok a galériában.


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Közel enged a természethez ez az ötletes kis prágai faház

Közel enged a természethez ez az ötletes kis prágai faház

A cseh főváros központi forgatagától nem messze, egy kertben építették fel a kreatív megoldásokat alkalmazó házikót.

Lelkiismereti kérdés huszonöt éve

Lelkiismereti kérdés huszonöt éve

Intergalaktikus űrutazásra invitált, s a porcelán és üveg előtt tisztelgett a huszonötödik Designblok. Többek között. A jubileum alkalmából most még inkább kitettek magukért a csehek, ezúttal három fő helyszínen

Híd a Moldván

Híd a Moldván

Európai megoldások a szomszédban

Hirdetés