Parametrikus design Prágában.

A Holešovice negyed Prágában a dinamikus nagyvároson belül is progresszivitásáról, kreativitásáról híres, számos művészeti és kulturális intézmény otthona. Nem véletlen tehát, hogy itt, a Výstaviště villamosmegállóban hozta létre a robotizált építéstechnológiákkal sikerrel kísérletező So Concrete csoport a parametrikus módszerekkel tervezett, és teljes egészében 3D nyomtatással készült megállóépületét. Néhány napja a parametrikus építészet hódításáról és lehetőségeiről adtunk hírt oldalunkon, íme az élő bizonyíték!
 


A parametrikus tervezés módszere lehetőséget adott az erőjátékot figyelembe vevő, a legoptimálisabb és legtakarékosabb anyaghasználatot eredményező forma kialakítására. 

„Már a tervezési fázisban éltünk a statikai analízis lehetőségével, így csak annyi anyagot használtunk a szerkezethez, amennyi szükséges volt. A parametrikus módszer lehetővé teszi, hogy közben mindvégig szem előtt tartsuk az esztétikai szempontokat is. A szerkezet végső alakja a tényleges erőjátékot tükrözi, ahol nem volt szükség anyagra, ott  lyukakat hagytunk, így végül sikerült 60%-nyi anyagmegtakarítást elérnünk” – mondja a projektről  Záviš Unzeitig, a So Concrete tervezője.

A parametrikus tervezés a Grasshopper (Rhino) program alapján a cég saját fejlesztésű szoftvereivel történt, amelyek a szerkezet geometriájától a statikai elemzésen és a topológiai optimalizáción keresztül a 3D vágás és gépi mozgatás kérdéséig mindent megoldanak, így a tervezés és a gyártás közti idő jelentősen lerövidül. A cég digitális fejlesztései révén képes sokféle fájlformátum és geometriai modell kezelésére. A szerkezet statikáját külső szakértő cég is ellenőrizte. 

A megálló szerkezetének és berendezésének különböző részeihez más és más speciális anyagot és nyomtatási technológiát használtak. A tető és a pad automatizált 3D nyomtatással készült. A tetőhöz acélszálakkal erősített betont használtak, a pad ülőfelülete esetében nem alkalmaztak ilyen erősítést a kisebb terhelés miatt. Az oszlopfőkhöz a robot először az öntőformákat nyomtatta ki, amelyekbe ezután a végleges elemeket nyomtatták. 

 

 

A So Concrete úttörő technológiája három pilléren alapul: a topológiai optimalizáción, amely az alakzatok terhelés, deformálódás közbeni tulajdonságait vizsgálja és optimalizálja, a speciális építőanyag, az UHPC (ultra-high-performance concrete – szupererős beton) használatán és a robotizált 3D nyomtatáson. Ezeknek köszönhetően a villamosmegálló 24 óra alatt el tudott készülni. Az optimalizált tervezés folytán 60% építőanyagot takarítottak meg, ezzel egyidejűleg olyan szerkezetet sikerült létrehozni, amely őszintén megmutatja a természetes erőjátékot. Az extra-erős beton szükségtelenné tette a plusz vasalást, a 3D nyomtatás pedig nem csak az élő munkát  váltja ki, de bonyolult alakzatok létrehozását is lehetővé teszi más anyagból készült sablonok, illetve zsaluzat nélkül.

 

Tervező: So Concrete
Projekt helyszíne: Výstaviště villamosmegálló, Prága
A projekt országa: Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2022
Bruttó alapterület: 20 m² 
FotókTomáš Hejzlar,
Elhelyezés és technológiai támogatás: Prága Város
Elhelyezés és energiaellátás csatlakozása: Prágai Tömegközlekedési Vállalat
Független szerkezeti elemzés: Stráský, Hustý a partneři

 

 

So Concrete | Web | Linkedin | Instagram 

 

Forrás: Linka 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Villamossal a jövőbe

Villamossal a jövőbe

Parametrikus design Prágában.

„Nem használom azt a szót, hogy futurisztikus”

„Nem használom azt a szót, hogy futurisztikus”

Interjú Kas Oosterhuis építésszel.

Organikus építészet 2.0

Organikus építészet 2.0

Parametrikus tervezés: a jövő útja?

Hirdetés