Legolvasottabb online szerkesztőségi anyagaink.

Főszerkesztői válogatás helyett ezúttal rátok, olvasókra bíztuk a választást – az általatok legtöbben olvasott online szerkesztőségi anyagainkkal búcsúzunk 2022-től és egyben köszöntjük az újévet! Olvassátok el velünk újra ezt az öt cikket, aztán holnaptól már jövünk a legfrissebbekkel…„A lelkem azt súgta, hogy ezzel a projekttel most »adakozni« tudok”
Interjú Molnár-Sztana Boglárkával, a Hello Wood Diplomadíj OCTOGON-különdíjasával!

Szerző: Farkas-Zentai Lili

Ritkán fordul elő, hogy egy diplomázó építész hallgató olyan mély, komoly és társadalmilag kardinális témában írjon mestermunkát, mint Molnár-Sztana Boglárka. A „HÉJ! - Hajléktalanság kérdéseire adható lehetséges Építészeti Javaslatok” című projekt bár személyes emlékeken alapul, jól kidolgozott, pontos és komplex kutatás támasztja alá. Célja a felelősségvállalás, és hogy az építészet eszközeivel felhívja a figyelmet egy olyan súlyos társadalmi problémára, mint a hajléktalanság. 

Martinkó József, az OCTOGON főszerkesztője október 18-án, a Hello Wood főhadiszállásán, a Zichy-kastélyban adta át a győri Széchenyi István Egyetemen diplomázott tervezőnek a magazin különdíját, amelyhez egy online megjelenés is társult. Erre a linkre kattintva tudjátok elolvasni a díjazottunkkal készült interjút!
 Új esztétika a cserépkályhák többszázéves hagyományában
Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója cserépkályha-tervezésbe kezdett.

Szerző: Ujlaky-Gazdag István

Designberkekben a kétszeres Red Dot-díjas, idén már tízéves Flying Objects stúdiót senkinek sem kell bemutatni. A stúdió egyik alapítója, Laufer Ferenc idén elindított egy projektet, aminek a gondolata régebbi az FO-nál is: ez a Relief csempekollekció, ami a 21. század ízléséhez és technikai követelményeihez igazítja a cserépkályha-gyártást. Az OCTOGON online utánajárt a side projekt titkainakerre a linkre kattintva olvasható.
 Az outsider
Kőszeghy Flóra (Studio Kőszeghy) portréjával indítottuk Feltörekvők elnevezésű sorozatunkat.

Szerző: Zöldi Anna

Fest, ír, tervez, tanít, elméletekkel foglalkozik. Él, a szó valódi értelmében. Már a Műegyetemen megbotránkoztatta egyes tanárait, mindenképp gondolkodásra ingerel, bármit csinál. Nem csoda, hisz ő maga is folyton gondolkodik. Ahogy alább kiderül, a fiatalság fokmérője nem annyira az életkor, vagy a karrier aktuális állomása, sokkal inkább a szemlélet és nyitottság a folyton változó világ felé. Hatvan évnyi outsider vergődés után egy sikeres outsiderrel interjúzva Zöldi Anna elégedetten nyugtázta, hogy lassan utoléri az élet. Kőszeghy Flóra gondolatai a pályáról és alkotásról – erre a linkre kattintva olvasd el a vele készült interjút!
 „Fontos, hogy minden összhangban legyen”
​​Interjú a STUDIO Ü duóval, Tücsök Esztivel és Szücs Bettivel.

Szerző: Hoffmann Petra

Az OCTOGON magazin 174-es (2022/2-es) lapszámában bemutatjuk Budapest egyik legdekoratívabb gombócbisztróját, a Zhu & Co. éttermet, amelynek belsőépítészetét Hitka András jegyzi. A cikkhez kapcsolódóan készítettünk interjút a STUDIO Ü duóval, Tücsök Esztivel és Szücs Bettivel, akik az izgalmas belsőépítészeti koncepcióhoz méltó arculatot terveztek a vendéglátóhely számára. A cikkünket erre a linkre kattintva olvashatjátok!
 Organikus építészet 2.0
Parametrikus tervezés: a jövő útja?

Szerző: Zöldi Anna

A parametrikus, vagy generatív tervezés fogalma egyre gyakrabban bukkan fel az építészetről szóló diskurzusban. Az egyetemi oktatásba már több helyen beépült, mégis talán sokan vagyunk, akik nem tudják pontosan, mi fán terem a parametrikus építészet. Cikkünkben a téma két alapos ismerője, Botzheim Bálint és Kolba Mihály segít a homályt eloszlatni, és még az is kiderül, hogy ez az úttörő szemlélet az OCTOGON online októberi témájához, a fenntarthatósághoz is szorosan kapcsolódik. Olvasd el a cikkünket ITT!
 

 

2023-ban folytatjuk! 
Tartsatok velünk!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of madness 2019

Best of madness 2019

A digitális rózsafüzértől egészen az építészet kritizálására használt dildóig. 

Best of innováció 2019

Best of innováció 2019

A baktériumokkal történő világítástól a gleccserek olvadását megállító toronyig. 

Hirdetés