A „Poetizer” – költészeti témájú közösségi oldal – irodái Prágában.

Az organikus létezés fontossága mellett érvel a Poetizer elnevezésű, a költészet rajongói számára létrehozott közösségi oldal prágai irodájának belsőépítészete. Az irodatér közepét egy több mint 100 növényfajjal betelepített fehér vázas lugas foglalja el – ebben a beltéri kerti lakban születnek és válnak közkinccsé a poétikus gondolatok. Tomáš Císař és Sedláčková Vamberská tervezők munkája Claude Lévi-Strauss gondolataira rímelve minden elemében szimbolikus.
 

 

A startup vállalkozás a világ legnagyobb költészeti témájú közösségi oldala, több mint 120 országból posztolnak verseket a használói. Nemrégiben indított ökologikus szellemű, all in one publikációs platformjuk demokratizálja a publikálás teljes folyamatát, bárki számára lehetővé teszi, hogy verseit közzé tegye, illetve értékesítse.

A vállalkozás 150 négyzetméteres irodája nyüzsgő városi helyszínen, a prágai Narodni utca egyik, a 20. század első évtizedeiből, az első Cseh Köztársaság idejéből való épületének negyedik emeletén található. A tervezők, Tomáš Císař és Sedláčková Vamberská a designnal írt történet fókuszába a cég elsődleges értékeit: a környezet iránti felelősséget és a minimalista szellemiséget állították.

A tér centruma a zöld növényekkel betelepített kortárs „szaletli” – igazi vad és misztikus édenkert, amely a „vad gondolatok” szimbóluma. Claude Levi-Strauss antropológus ezt a fajta, intuíción és asszociációkon alapuló gondolkodást, amely az őserdő burjánzásával rokon, szembeállította a szabályozott racionális gondolkodás korlátosságával. A természeti népek és a kortárs költészet egyaránt ilyen struktúrák szerint működik, a Poetizer irodájának növényháza ezt a szabadságot fejezi ki.

 

 

A 171 növényből álló mesterséges édenkert otthont adhat spontán összejöveteleknek és lazításnak épp úgy, mint a versfelolvasások streamelésének. A teremben ezen kívül még két szigetszerűen kialakított munkaállomás található, ahol a napi munka és az értekezletek, egyeztetések zajlanak. Innen nyílik a konyha és egy erkély, amely az utcára néz. Az „előszó” a történethez egy bejárati fogadótér, ahonnan további „fejezetek” is indulnak: két tárgyaló és egy elmélyült munkára alkalmas szeparált helyiség. 

Az alkalmazott színek és anyagok illeszkednek az egyes helyiségek funkciójához és szimbolikájához. Ahol a gondolatok születnek, ott az üres papír színe, a fehér dominál. A – személyes vagy online – kapcsolatok megszületésének helyszínein a zöld szín válik hangsúlyossá, amit helyenként kontrasztos narancssárga foltok élénkítenek, a vállalat arculatához kapcsolódva.

 

Építészek: Tomáš Císař, Johana Sedláčková Vamberská 
Megbízó: Potizer 
Projekt helyszíne: Národní 39, 110 00 Prága, Cseh Köztársaság 
Befejezés éve: 2022
Hasznos alapterület: 150 m² 
FotókBoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Külvárosi romantika

Külvárosi romantika

Századelős villa újjászületése Prágában.

Villamossal a jövőbe

Villamossal a jövőbe

Parametrikus design Prágában.

Növények poézisa

Növények poézisa

A „Poetizer” – költészeti témájú közösségi oldal – irodái Prágában.

Hirdetés