Hirdetés

Karakteres tóparti loftlakás Tatán.

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy egy férfi otthona mindig merev, elsősorban a funkciót kiszolgáló lakótér. Ez persze közhely, amit szeretünk újra meg újra jó példákkal cáfolni, ilyen ez a tatai loftlakás is. A cikk eredetileg a DECO 2017/3-as lapszámában jelent meg.

Vízparti gyárépület felújítása keretében jött létre az a társasház Tatán, amelyben ez a férfias karakterű mégis színes és szerethető lakás megtalálható. A teljes belsőépítészeti tervezést megelőzően csak a falai álltak és a külső nyílászárók voltak a helyükön, azonban a terek tagolása adott volt. „Legyen világos, tágas, otthonos. Használjunk gegeket – ezek voltak a hívószavak” – idézi a tulajdonos szavait Buzogány Ildikó, a lakás belsőépítész-tervező.

A térkiosztás nem jelentett akadályt, mert a megbízói elvárásoknak éppen megfelelt az elrendezés: kényelmes méretű helyiségek álltak rendelkezésre, az alaprajz pedig nagyon jó lehetőséget kínált arra, hogy a tervezők elegáns átmenetekkel – többek között ilyen a nyitott fémkeretes polcrendszer –, változatos színekkel és anyaghasználattal egymáshoz hol szorosabban, hol lazábban kötődő téri rendszert alakítsanak ki benne. Ebben a finom belsőépítészeti szövedékben fontos szerepet kapott a befoglaló, vagyis a régi gyárépület karaktere, elég csak rápillantani a fehérre festett téglafalra, a fekete acélkeretes egyedi bútorokra, a rozsdamentes acél felületekre vagy éppen a rusztikus fapadlóra.

Itt nyoma sincs az egykorvolt ipari épületekben kialakított loft lakások oly sokszor megjelenő, már-már kötelező puritán minimalizmusának vagy a műterem jellegű megoldásoknak.

Jól illusztrálja ezt a nappali-konyha-étkező közös helyisége, ahol a természetes fafelületekkel készült egyedi konyhabútor a nagyobb igénybevétel miatt rozsdamentes acélpultot kapott, szemben a kamraszekrénnyel, ahol a rozsdamentes frontokhoz fa pultrész társul. Acél és fa, két ellentétes érzet között pedig a vörös bőrrel kárpitozott étkezőszékek teremtenek kapcsolatot.

A férfias anyagok mellett mindenütt megjelenő barátságos fa felületek, játékos, élénk színek és az ötletesen megtervezett világítás gondoskodik a lakásban az otthonos hangulatról.

A konyha-nappali-étkező napfényes tere egyedi, nyitott fém-fa polcokat kapott, és a különböző funkciók között az összehangolt színek teremtenek kapcsolatot. Egyedi textíliák teszik még különlegesebbé a teret, amik Szabó Tímea textiltervező munkái. Az előtérben kialakított beépített szekrények, a kékre festett bejárati ajtó és falszakasz, illetve a színezetlen faanyagok ízlésesen vezetnek át az előszobára felfűzött hálókba és a konyhába.

Az ötletesen kialakított általános világítás és az irányított fények mellett a hangulatvilágításra is nagy gondot fordítottak a tervezők. Mindez az intelligens vezérlésnek köszönhetően igény szerint variálható.

Belsőépítészet: Studio Arkitekter

Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Merészen visszafogott

Merészen visszafogott

Barcelonai redesign a Raul Sanchez Architects’ irodától.

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Túl a tornyon
  • 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

Hirdetés