Hirdetés

A Hotel Neptun kívülről úgy mutat, mint egy patinás pincekúria és egy K&K állomásépület szerelemgyereke, az igazi meglepetés a belső térben vár.

Képzeletben valahol a badacsonyi móló, és a dicső múltat hordozó Római út, meg a Callmeyer Ferenc nevével fémjelezhető balatoni retró ikonikus épületei, a szebb napokat élt Tátika és a Borharapó között járunk. A Hotel Neptun kívülről úgy mutat, mint egy patinás pincekúria és egy K&K állomásépület szerelemgyereke, de mindez csak az első impresszió – az igazi meglepetés a belső térben vár. A cikk az Octogon Deco magazin 2018/2-es lapszámában jelent meg, amelyet itt tölthetsz le ingyen, pdf-ben.

Félúton a hegyre vezető utak és a tó között, a valaha panziónak indult Platán a vendéglátás felsőbb kategóriáját képviseli – kortárs minőség felé nyitó helyekkel körülvéve. Közvetlen szomszédságában a modern Bonvino Hotel, míg a túloldalon a Kishableány felújított terasza kecsegtet, amit a borászatáról híres Laposa Pincészet üzemeltet. A mostani Hotel Neptun az egyik első volt itt, amit 1999-ben vett át jelenlegi tulajdonosa.

Bár akkor felújították, a funkcionális átrendezés csak most történt meg, így alakíthatták ki az építészek a wellness részleget, és egy modern hozzáépítéssel szauna és sókabin is helyet kapott a szállodában. Az átalakulás lendülete a korábban használaton kívüli pincét is elérte: itt rendezték be az éttermet.

Előbb megtisztították a kőboltozatokat a vakolattól, hogy a helyi bazaltkő jól érvényesülhessen, ehhez puha pvc padlót társítottak és a bútorzással családias légkört teremtettek. Bár a két szinten csak néhány szoba van, ezek annál erősebb invencióval készültek. Mivel a Studio Arkitekter csapata alacsony költségvetésből kellett, hogy gazdálkodjon, ezért a költséghatékony és az egyedi darabok hatásos elegye valósult meg az egyes helyiségekben.

Emellett a vastag falakkal és nagy beugrásokkal nehezített terekhez is alkalmazkodni kellett, de ebből a kényszerből szinte semmi nem látszik. A kétágyas szobák előterében például Salgo polcokkal kombinálták az egyedi bútorokat, az egyetlen kádas szoba kivételével Képzeletben valahol a badacsonyi móló, és a dicső múltat hordozó Római út, meg a Callmeyer Ferenc nevével fémjelezhető balatoni retró ikonikus épületei, a szebb napokat élt Tátika és a Borharapó között járunk.

A Hotel Neptun kívülről úgy mutat, mint egy patinás pincekúria és egy K&K állomásépület szerelemgyereke, de mindez csak az első impresszió – az igazi meglepetés a belső térben vár. mindenhová zuhanyfülkés fürdőrész került.

Amúgy ezek a helyiségek más-más színt kaptak: a napfényes oldalon inkább sötétebb, a kevésbé napos oldalon világosabb tónusúra festették a falakat. A szobák legkarakteresebb elemei a régi, polgári nászágyakat idéző, egyedileg ide tervezett ágyvégek, háttámlák, amelyek faltól falig nyúlva szélesebbnek láttatják az ágyakat, és a védettség érzetét keltik. Szintén egyedi mintázatúak a padlószőnyegek, amelyek mintha egy régi bérház műkövekkel mintázott gangját idéznék meg – ez a hatás ismétlődik fekete-fehér padlólapok variálásával a közlekedőkben is. Ez a múltidéző modern stílus a legkorszerűbb szolgáltatásokkal párosul ebben a különleges hangulatú hotelben.

Tervező: Csap Viktor, Fügedi Hanna, Studio Arkitekter


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Karakteres kontrasztok
  • 2022-11-03 09:00
  • Deco

Karakteres kontrasztok

Új építésű, szerkezetkész lakás a várnegyed egyik csendes utcájában.

Egy falatnyi street art

Egy falatnyi street art

Őrült étterem Lengyelországból.

A kifinomult elegancia ébredése

A kifinomult elegancia ébredése

Az este’r partners koncepciója szerint valósul meg Buda legújabb villaparkja.

Hirdetés