Nyaraló a Duna felett

A zebegényi hegyoldalba épített lenyűgöző nyaralóban van valamiféle misztikum: az utcafrontról csak egy takaros faház látszik, belépve gyorsan tágul a tér, majd a nappaliba érve úgy tűnik, mintha a természet közepén függnénk egy titkos menedékben. A Duna-tematikához kapcsolódó cikkünk  az OCTOGON Deco 2023/2-es lapszámában jelent meg nyomtatásban.
 

 

A helyszín Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai körzetében, a Dunakanyarban található, ami hosszú évek óta kedvelt üdülőhelye a budapestieknek, hiszen a vonzó természeti adottságai mellett  tökéletes távolságra fekszik a fővárostól. A kreatív szcénában dolgozó házaspárnak is ezért esett a választása Zebegényre: az egyórás autóút nem túl hosszú, pont elég arra, hogy kiszakadjanak a városból.

A nehézségek elkerülését a telek kapcsán már nem tudták megspórolni, a település ugyanis részben a Börzsönyhöz tartozó Szent Mihály-hegyre épült, ami lélegzetelállító panorámával kecsegtet, ám bonyolult építkezéssel szembesít. A tulajdonosok víziója eredetileg egy háromszög keresztmetszetű (A-Frame) kabinház volt, ami – bár jellemző a környék építészetére – ma már nem engedélyezett.

Kompromisszumos megoldásként egy könnyűszerkezetes, rejtett ereszes faházat terveztek, ami az A-Frame házak hatalmas hátsó üvegfelületét idézi. Az épület egyszerű vonalvezetése és anyaghasználata a skandináv stílusban gyökerezik. Az ötletgazda a tulajdonos, Haberland-Isai Anita volt, elképzeléseit pedig Cséti Attila építész öntötte konkrét formába. Például a telek lejtését hat méter mélyre lehajtott acélcsavarokkal, kiépített támfalrendszerrel és többszintes terasszal kompenzálták. 

 

 

A helyi és a skandináv hatások mellett a ház kis alapterületű és minimalista esztétikájú – grandiózus kerti frontja miatt mégsem kapcsolódik szorosan a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő újpuritanizmushoz. A meredek telek csodás kilátást kínál a teraszról, aminek fa pallókból készült padlójához üvegkorlátot társítottak, hogy semmi ne zavarja meg a panorámát. 

Az ingatlan varázsa egyértelműen a galériás, amerikai konyhás nappaliban rejlik, ahol összemosódik a kint és bent, a fent és lent. Az emeleti rész a szülői háló, ahonnan teljes kilátás nyílik az erdőre. A hangsúlyos központi tér mellett lent egy külön fürdő és egy gyerekszoba is található a ház elejében.

 

 

Az enteriőr designjáért a tulajdonos, Haberland-Isai Anita felelt, aki – bár maga is lakberendező – jelenleg stylistként dolgozik. Most újra kiélhette ez irányú ambícióit, és olyan atmoszférát teremtett, ami minden érzékszervre nyug tatólag hat. Célja az volt, hogy a színes, emlékekkel és műalkotással teli budapesti otthonukhoz képest letisztult és naturális kontrasztot alkosson. 

A tulajdonos a házat a praktikum és a komfortosság szempontjait szem előtt tartva, skandináv ihletésre rendezte be: száműzött mindent, ami felesleges vagy fellengzős lenne. 

Építészet: Cséti Attila
Belsőépítészet: Haberland-Isai Anita

 

 

További képek a galériában! 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Inspirációkból szőve

Inspirációkból szőve

Nyaraló Tihanyban.

Fészek a fák között

Fészek a fák között

A zebegényi 12 lábú ház.

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Nyaralóépület Zánkán.

Hirdetés