Szendrő Péter építész a tulajdonossal való első találkozáskor egy partvisnyéllel verte szét a falat.

Igazi térbeli és időbeli utazásban lehet részünk a budapesti Bazilikától egy kőhajításnyira. A Párizs-Madrid-Barcelona tengelyen haladva megérkezünk a 20-as évekből, a 70-es éveken át, egészen napjainkig, azaz a Hildáig. A cikk az Octogon Deco magazin 2017/2-es lapszámában jelent meg.

Különlegesen indult a Hilda és Szendrő Péter építész kapcsolata, hiszen a tulajdonossal való első találkozáskor a szakember egy partvisnyéllel verte szét a falat.

„Amikor beléptem, pontosan láttam, hogy egy kolostorboltozat nem végződhet ilyen oszlopokban és a gipszkarton falak eltakarnak valami fontosat” – emlékszik vissza az építész. „Egy öklömnyi helyen megnyitottam a falat, és a telefonommal vakon készítettem néhány fotót. Így vált láthatóvá az a gyönyörű fémszerkezet, amelyet annak idején egy neves olasz statikus tervezett.”

Itt, a Nádor és a Mérleg utca sarkán álló tömbben eredetileg a Tigris Hotel működött, talán éppen a lobbi állt a Hilda Étterem helyén – ami most különleges grillcsirkéjéről híres. De miért éppen Hilda? 

 
„Valójában azért kapta az étterem ezt a nevet, mert az épületet Hild József tervezte” – meséli Szalai Ágnes tulajdonos. „És mivel erre a kérdésre fel voltunk készülve, ezért úgy gondoltam, személyesítsük meg Hildát. Péter találta ki, hogy a falon egy mozaikképen jelenjen meg a névadó. A hely arculatát Laki Eszter grafikus tervezte és a mozaikot Horváth Csongor grafikája alapján Melka Gábor képzőművész készítette el. Emellett Melka Gábor munkáját dicsérik a fal kerámialapjai is.

 A tulajdonos kérése azt volt, hogy az építész egy klasszikus, impulzív, izgalmas belsőt tervezzen, ami időtálló. A zöld és kék közel 25 árnyalata jelenik meg az egyedileg készített kerámia csempéken, ezekre rímelnek a bársonnyal kárpitozott, Angliából érkezett székek. Először csak Péter tette le a voksát a sárga falak mellett, de később mindenki számára egyértelművé vált, hogy ez a szín a napfényt hozza be a helyiségbe, míg a fémszerkezet zöldje az egykori, korrózió ellen használt festék árnyalatát idézi meg, ami a közeli Lánchídra utal.

„Olyan hatást akartunk kelteni, mintha egy századelőn nyílt francia bár a 70-es években kapott volna szexi, buja felhangot. A bárpult külső frontját száz éves Zsolnay-csempével burkoltuk, fölötte vintage muránói üveg lámpák lógnak. A falon a 70es évekből származó szállodai lámpák sorakoznak, és a bárszékek is vintage darabok.”

Bár a Hilda most még délután zár, rövidesen este is nyitva lesz, hogy bárként üzemeljen. Ezért kapott a bárpult kiemelt helyet a látványkonyha szomszédságában.

Tervező: Szendrő Péter DLA, Kékesi Viktor, Lőcsei Gergely, 81FONT


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Növények poézisa

Növények poézisa

A „Poetizer” – költészeti témájú közösségi oldal – irodái Prágában.

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Interjú Kele Sári designerrel!

Hirdetés