AZ MVM Dome vészvilágítási rendszere a Lumentrontól.

Termékcsalád: SN 8500-25 beépíthető
Gyártó: INOTEC
Borítás: Alumínimum
Fényforrás: 1 x 25W LED
Fényerősség: 3401 lm
Név. feszültség AC: 230V ±10% 50/60 Hz
Név. feszültség DC: 176 - 264 V
Név. áram AC: 134 mA
Név. áram DC: 135 mA
Látszólagos teljesítmény: 30,9 VA
Hasznos teljesítmény: 29,8 W
Sodródási áram: 11 A / 264 μs
Sorkapocs bemenet: 2.5mm2
Hőmérséklet: -15...+40 °C
Behatás elleni védelem: IK10


A 2021. év egyik legnagyobb léptékű beruházása fővárosunkban a kézilabda Európa-bajnokságnak is helyet adó MVM Dome volt. Az épület egy olyan multifunkcionális komplexum, amely több mint 20.000 fő befogadására alkalmas. Ilyen volumen esetén fokozottan fontos olyan széleskörű biztonsági megoldásokat alkalmazni, amelyek valamilyen vészhelyzet esetén tökéletesen funkcionálnak, és segítik a bent tartózkodókat, hogy a lehető leggyorsabban elhagyhassák az épületet.
 

A Lumentron másfél évtizede meghatározó szereplője a biztonsági világítások piacának, munkáikban a körültekintő és odafigyelő tervezés, és az épület karakteréhez, jellegzetességeihez maximálisan illeszkedő megoldások a meghatározóak. A balesetmentesség, valamint a vészhelyzetek kezelése fokozottan lényeges egy olyan épület esetében, ahol nagy tömeg van jelen, az MVM Dome esetében meghatározó volt a cég projektben való jelenléte. Az Európában egyedülálló csarnok biztonsági világításának specifikálása és beüzemelése rendkívül izgalmas kihívás volt a cég számára. Tekintettel az épület méreteire és funkcióira, a kialakított világítás a legmagasabb sztenderdeknek felel meg: 4 INOTEC főközpont, 28 INOTEC alközpont, és több, mint 1600 egyedileg felügyelt rendszerelem, biztonsági világítási lámpatestek és kijáratmutatók kerültek beépítésre.
 


A végeredményhez azonban arra is szükség volt, hogy a Lumentron már a projekt tervezési fázisába is bekapcsolódjon, így teljeskörű megoldások kerülhettek kiépítésre. Több esetben a szabvány által megköveteltnél magasabb színvonal, minőség és teljesítmény jelent meg az épületben, a biztonsági világítás esetében az előírt megvilágítási érték tízszeresét képes a rendszer létrehozni. Ezt az INOTEC új fejlesztésű, nagy teljesítményű lámpáival (SN 8500), valamint a lelátó felett Zumtobel Craft lámpatestekkel lehetett megoldani. Egy ilyen léptékű és funkciójú épület esetében különösen fontos a 100%-ban megbízható és hibamentes működés, ezért az épületfelügyeleti szoftver minden információt naprakészen mutat a központról és a lámpatestekről, amelyeket a rendszer alaprajzi szinten képes megjeleníteni. A funkcionalitás mellett fontos tényezőként jelent meg az esztétika is, hiszen lényegi szempont volt, hogy a kialakításra kerülő világítótestek egyúttal az épület karakteréhez is illeszkedjenek. Az MVM Dome-ban sok területen a fekete, szürke szín dominál. Az itt telepített lámpatesteket, egyeztetve az építész tervező kollégákkal, a Közti Zrt. csapatával a kívánt, egyedi színre festett formában szállította a cég.

A lépcsőházak esetében külön kérés volt, hogy dedikált biztonsági világítás ne jelenjen meg, ezért ebben az esetben az általános világítás részét képző lámpatestek kerültek alkalmazásra biztonsági világítási funkcióként is. Végeredményben tehát olyan megoldás született, amely nem csupán az épület karakteréhez illeszkedik, hanem egyszersmind kompromisszummentes minőségével hosszú távon biztosítja a rendezvények lebonyolítását, és az ott tartózkodók biztonságát.
 

Az MVM Dome-ról készült cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.Kapcsolódó tartalmak

Az építészet természete

Az építészet természete

Ez a témája az idei MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszusnak.

Áramlás

Áramlás

MVM Dome: multifunkcionális csarnoképület a Népliget sarkán. 

Hirdetés