A 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság mérkőzéseinek otthont adó MVM Dome világítástechnikai rendszere a legmodernebb megoldásokat vonultatja fel. Homlokzati fényeit egy több mint 10.000 digitális címből álló rendszer szabályozza, sportvilágítása pedig a legmagasabb fokú világversenyek HDTV közvetítéseire alkalmas.


Az MVM Dome rendkívül izgalmas szakmai kihívás elé állította a BE LIGHT! szakembereit. A vállalat a Dome teljes építészeti-, sport- és díszvilágításának tervezésében és felprogramozásában vett részt, céljuk egy olyan rendszer létrehozása volt, amely 50.000 négyzetméteren mutatja be, hol tart ma a világítástechnika és a vezérlés.

 


A homlokzati koncepció megvalósítását hosszas előkészítés előzte meg: Skardelli Györggyel, a Közti Zrt. vezető tervezőjével és Scheer Sándorral, az építéssel megbízott Market Zrt. vezérigazgatójával közösen egy olyan nem mindennapi rendszert alakítottak ki, mely keretében a homlokzat palástjába, az úgynevezett izomrostokba rejtik a világítótesteket, ráerősítve a komplexum építészeti jellegére. Innen világítják meg a lámpatestek a hatalmas felületet. Az RGBW-s lámpatestek DMX protokollon kommunikálnak, így azok egyesével vezérelhetőek. A lassú átúszások, pulzálás mellett a DMX rendszer lehetővé teszi a gyors jelenetváltások előhívását is, segítségükkel az egész épület „mozgásba hozható”.

 

 

Az épület nem csak kívül, de belül is tele van ötletes megoldásokkal. Az aulaterében egy grandiózus függesztett fényinstalláció fogadja a látogatókat, mely Csehországban készült a LASVIT manufaktúrájában, és összesen 848 darab kézzel készített üvegcső alkotja. AZ RGBW világító egységek szintén vezérelhetők, a BE LIGHT! csapata ez esetben is több dinamikus világítási jelenetet programozott fel. 

Elhagyva a főbejáratot érünk a kerengőkbe, illetve a közösségi terekhez. Ezeken a területeken a világításáról az MVM Dome belsőépítésze, az MCXVI Építészműterem tervei alapján gyártott egyedi lámpatestek gondoskodnak. A függesztett profilok gyakorlatilag végigvonulnak az épület egészén, remek kontrasztot képezve a sötét tónusú mennyezettel. Nem pusztán funkciójukat töltik be, de markáns formájuk és mennyiségünk miatt meghatározó design elemmé, a belső tér védjegyévé lépnek elő.
 

 

Hasonlóképp a minimál, letisztult formák köszönnek vissza VIP boxokban, igazodva a belsőépítészeti koncepcióhoz. Az általános világítást áramsínbe illesztett lineáris LED lámpatestek biztosítják, melyek végeinél 1-1 kiemelő, irányítható orientációjú spot kap helyet.

Egy ilyen jellegű létesítmény, így az MVM DOME szíve is maga a küzdőtér: A szabályozható sportvilágítás a legmagasabb fokú világversenyek HDTV közvetítéseire, valamint a flicker free technológia miatt szuperlassított felvételekre is alkalmas. A világítási rendszer rendezvények, koncertek lebonyolításánál is fontos szerepelt tölt be, alkalmas a nézőtér színhőmérsékletének változtatására, amivel a nézőtér világítása a csarnok átalakítása nélkül, pusztán a világításvezérlésen keresztül, programozott módon képes funkciót váltani. Ez, ilyen teljesítményű lámpatestek esetében, európai szinten is első és egyedülálló.

 

 

BE LIGHT! Web | Facebook Instagram | Linkedin

 

A projektben résztvevő BE LIGHT! munkatársak
Sport- és közvilágítás: Kapcsos Tibor, Konczos András
Homlokzatvilágítás: Kollár Tamás, Csiszér Tamás, Szekér Barnabás, Papp Gergely, Mezei Júlia, Katona Sándor
Belső terek világítása: Kollár Tamás, Csiszér Tamás, Horváth Dániel, Mezei Júlia
Vezérlés: Kis Ádám, Pál Martin, Fail Attila
Bonyolítás, helyszíni művezetés: Horváth Dániel, Kis Ádám, Kapcsos Tibor Beszerzés: Kiss Dorottya
Projekt management: Morvai Zoltán

Építészet:
Közti Zrt.
Vezető tervező: Skardelli György
Építészek: Borbély András, Borzsák Veronika, Csízy László, Petri Dávid, Oszoli Gellért, Varga Noémi, Bata István, Szegedi Éva, Rab Sarolta. Boda István, Jabudenszky Dóra, Méray-Horváth Mercédesz, Skrabákné Nagy Mariann, Skrabák Zoltán

Belsőépítészet:
MCXVI Építészműterem Kft.
Szokolyai Gábor, Hajdú Gábor

Műszaki Ellenőr:
Óbuda-Újlak Zrt.
Sárosi Csanád

Épületvillamossági tervező:
Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
Kun Gábor, Komlósi Tibor, Kovács Viktor

Tájépítészet:
s73 Kft.
Dr. Balogh Péter István, Major József, Patka Zsuzsa Kincső

Látványtervek:
Vesztergom Ádám, Sándor Gábor

Kivitelező:
Market Építő Zrt.
Vezérigazgató: Scheer Sándor
Műszaki igazgató: Pintér Lajos
Oláh Viktória, Varga Kristóf

Épületvillamossági kivitelezés:
Vilati Szerelő Zrt.
Vezérigazgató: Gángoly Emil
Műszaki igazgató: Fodor János
Zimonyi Gábor, Juhász Attila, Kocsis Rajmund, Rumi Zsófia, Guti Péter, Noszek Csaba

Sportvilágítás: Major Gyula

Biztonsági világítás:
Lumentron Electronic Kft.
Kuzma Attila, Glázer RolandHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

SIMES Pivot, a multifunkcionális kültéri reflektor

SIMES Pivot, a multifunkcionális kültéri reflektor

Nemcsak a sugárzási szög, de a lámpatest iránya is egyszerűen beállítható.

Minimalista multifunkcionális tér a világítástechnika esszenciájával és hipermodern kávégéppel

Minimalista multifunkcionális tér a világítástechnika esszenciájával és hipermodern kávégéppel

A BE LIGHT! iroda új reprezentációs helyiségéhez nem kellett más csak némi bátorság, kreativitás és magasszínvonalú kivitelezés.

Világító felhők, nosztalgia és időtlenség

Világító felhők, nosztalgia és időtlenség

Júliusi designlámpa best of a Be Light!-tól.

Hirdetés