A GMB Solutions egyedi üvegfalai a Magyar Zene Házában.

Termék: DEKO FG Silent üvegfal
Hangszigetelés: 44 - 51 dB
Vastagság: 57 mm


Megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza, Budapest egyik új, ikonikus épülete. A városligeti parkkal eggyé olvadó létesítményt Sou Fujimoto, japán építész úgy álmodta meg, hogy a látogatók a koncertek során majd úgy érezzék, mintha a természetben lennének. A hármas funkciójú – előadóművészet, múzeum, zenepedagógia – modern, környezettudatos megoldásokat felvonultató épület egyedi üvegfalai az OROSházaGLAS Kft. gyártásában készültek és a GMB Solutions Zrt. csapata szállította.

A különleges építészetű és funkciójú Magyar Zene Háza nemcsak kívülről, hanem belülről is eltér a megszokottól. Az első ránézésre is egyértelmű, hogy a ház nem egyenes vonalvezetésű: különféle ívekből épül fel, melyek a belső terekben is folytatódnak. Mindez az esztétikai érték mellett kihívást is hordozott, például az üvegfalak esetében. A GMB Solutions csapata speciális, szegmensekből felépülő felületekkel érte el, hogy az irodák, a tantermek, a gyermekétkező, a könyvtár és a konyha üvegfalai harmonikusan kövessék az épület íveit.

Az egyenes üvegfalak íves hatását azzal érték el, hogy több szegmensből álló, egyedi méretű, a helyszín adottságaihoz optimalizált falakat építettek be, amelyek a kívánt esztétikai hatást eredményezik.

„Ami még nagy kihívást okozott, hogy az üvegfalak kétrétegű, a thermo üveghez hasonló táblákból épültek fel. A szegmensekből álló íves kialakítás miatt szoknyás üvegeket használtunk. Ez azt jelenti, hogy az üvegszerkezet külső rétege túl van nyújtva, hogy beépítést követően a lehető legkisebb hézag jelenjen meg az egyes üvegtáblák között. Ez mind a felmérés, mind a beépítés során nagy precizitást igényelt, de a végeredmény azt hiszem, önmagáért beszél.”

– fogalmaz Kocsis Tamás, a GMB projektmenedzsere.
 


Mindemellett az épület funkciójából fakadóan kiemelten fontos volt a hanggátlás. Ezért a lehető legnagyobb hanggátlású üvegfalak kerültek beépítésre, ráadásul a fogadószerkezetek is eltértek némileg a megszokottól: a GMB számára is újdonságként purenitből készültek, ami egy nagy szilárdságú, jó hangszigetelő tulajdonsággal bíró anyag.

Szokatlanul hosszú ideig, több mint egy évig dolgozott a GMB a projekten, ami annak köszönhető, hogy már a tervezési folyamatban is részt vettek. Rendkívül aprólékosan határoztak meg minden méretet, mintát, színt.

„Kihívás volt az üvegfalak pontos felmérése, kiszerkesztése, gyártása, mindvégig nagyon kellett ügyelnünk a részletekre. Készítettünk egy mintafalat is, amin látta a megrendelő, hogy ténylegesen hogy néznek majd ki a falak. Rendkívül precíz volt a tervezési folyamat, de így valóban megvalósítható dolgok kerültek a tervekre. Összesen 250 m2 üvegfalat építettünk be.”

Bár a létesítmény tervezése során fontos célkitűzés volt a környezethatékonyság, a GMB feladatát ez alapvetően nem befolyásolta, hiszen minden projektjükön újrahasznosítható üvegekkel, alumíniummal és egyéb anyagokkal dolgoznak.


A Magyar Zene Házáról készült cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.Kapcsolódó tartalmak

Hely a tetőn – ehető növényeknek

Hely a tetőn – ehető növényeknek

Európa legnagyobb kísérleti üvegháza. 

Üveghártya mögött duzzadó erő

Üveghártya mögött duzzadó erő

Sportközpont a Belvárosban.

Egy szó, mint „100” – BOCCI

Egy szó, mint „100” – BOCCI

A BOCCI „100” névre keresztelt, fújt-üveg függesztékje 2021-ben debütált a Milánói Design Héten.

Hirdetés