MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum néven újult meg a Postapalota.

Tervezés:

2013–2018

Kivitelezés:

2016–2022

Nettó szintterület:

18500M2

Generáltervező:

MD STUDIO ÉPÍTÉSZ IRODA

Építész vezető tervező:

SZALAY TIHAMÉR

Építész tervezőtárs:

JENEY ANDREA

Építész munkatársak:

BERTA CSILLA, KOCSI ANETT, SCHRANCZ MÓNIKA, TANKÓ KINCSŐ

Belsőépítész tervezők:

BIHARY SAROLTA, FICZERE ANETT, SOMLAI TIBOR, SZALAY TIHAMÉR

Belsőépítész munkatársak:

ÁGOSTON CSABA, MAKK ATTILA

Projektmenedzsment:

RAW DEVELOPMENT KFT.

Projektépítész:

KONCZ ISTVÁN

Generálkivitelező:

MARKET ÉPÍTŐ ZRT.

Projektvezető:

KRENN TAMÁS

Főépítésvezetők:

RÓZSA TAMÁS, SOHODÓCZKI ZOLTÁN

Építésvezetők:

MACHA GÁBOR, MEDVECZKY ÁDÁM, MIKOLAI MÁTYÁS, MÜLLER ZOLTÁN, PONDI RÓZSA, THERNESZ ARTÚR, ZSÁK SÁNDOR, HANKOVSZKI DÁNIEL

Műszaki előkészítők:

TÓTH GÁBOR, KOZMA-TÖRÖK ENIKŐ, GÖNCZY ZSUZSANNA, DOBRI KATA

Tervkoordinátorok:

VÁCZI GYÖNGYVÉR, BAGDY PÉTER

Megbízó:

MNB INGATLAN KFT.


Mindenki tudja, hogy melyik ez a ház, de kevesen tudták, mi lehet a bástyás, vöröstéglás falak mögött. Az épület titokzatosságához hozzátartozik, hogy várként ül a Széll Kálmán tér fölött és minden irányból látható – és más-más képet is mutat. Még be sem léptünk és máris egy meglepetés: ahol az új gyalogos átjáró épült a tér felé, az apró utcaszakaszt Sándy Gyula köznek nevezték el a ház tervezője után. Ez az átépítést tervező építésznek, Szalay Tihamérnak köszönhető, aki több évtizede Sándy Gyula elkötelezett híve.


Jó épület az, ahol nem látszanak a kényszerek. Sándy az első világháború és főleg Trianon után olyan költséghatékony, mégis reprezentatív irodaházat tervezett, ami ipari épület is volt egyben. Érdekesség, hogy a ház annyira takarékosan épült meg, hogy tíz hasznos szintet sikerült Sándynak elhelyezni benne 25 méteres párkánymagasság mellett. Ennek köszönhetően igen alacsony a belmagasság, álmennyezetek elhelyezésére nincs lehetőség, ami komoly kihívást jelentett a tervezőnek, de végül az oszlopok és falak mentén sikerült helyet találni a kötelező kábeleknek, csöveknek. A külső burkolathoz nem a jóval drágább követ használta, hanem hagyta érvényesülni a téglaarchitektúrát, amit díszes sgraffito-vakolattal egészített ki. A függőleges téglacsíkoknak köszönhetően az épület egyszerre tűnik könnyednek és kap erősen felfelé törő, vertikális hangsúlyt.

A sgraffittós díszítést kiemeli/erősíti az épületen körbefutó, a késő reneszánszra hajazó, pártázatos tetővonal (Sándy a felvidéki Eperjesen született) – az épület így egyszerre art decós, historikus, de modern ipari ihletésű is betonszerkezetével, egyben népies a vakolatdíszítés virágmotívumaival. Fontos hely lehet még az épület jobboldalán megnyíló apró, háromszögletű alaprajzú park is – pontosabban parkosított területecske, ami a Krisztina körúti kerítés és a villamospálya közé került. Ezen a külső udvaron valaha a postaautók jártak (visszaállították az egykori garázs díszes bejáratát is), mellette, a többszintes mélygarázs fölött alakították ki ez kis zöld szigetet. Nem lesz nagy, de gesztusnak így is hatásos, hogy az egykori Postapalota titokzatosból végre megismerhetőbb középület legyen.
 

Cikkünk az OCTOGON magazin 173-as (2022/1-es) lapszámából, amely teljes hosszában erre a linkre kattintva olvasható.Kapcsolódó tartalmak

Arany és állítmány

Arany és állítmány

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum néven újult meg a Postapalota.

Hirdetés