Hirdetés

Érdemes biztosítást kötni és van monitorozási megoldás is.

Magyarországon minden eddiginél gyorsabb ütemben nő a napelemes rendszerek részaránya a teljes energiatermelésben, erre azonban a zavarosban halászók is felkapták a fejüket: a napelemes rendszerek elemeinek eltulajdonításából és illegális értékesítéséből busás haszonra lehet szert tenni. Az etienne.hu biztosítási oldal összeszedte azokat a lehetőségeket, amelyekkel kivédhetjük a fenti károkat.

Az emberi behatásra bekövetkező káresemények ellen fizikai értelemben is lehet és kell védekezni, de mellett szükséges a napelem rendszerekre biztosítást is kötni. A napelemes rendszerek vagyonvédelme egy speciális terület, hiszen a panelek minden esetben úgy kerülnek elhelyezésre, hogy a teljes felületüket érje a napsugárzás. Ebben a helyzetükben fokozottan ki vannak téve mind az időjárás károsító hatásainak, mind pedig a lopás és a rongálás veszélyének.

Monitorozási megoldás a lopás és rongálódás kivédésére

Egy jól megépített napelemes rendszer nem egyszerű vagyontárgy és nem is egy környezettudatos hóbort csupán, hanem komoly, hosszú távra tervezett befektetés, és mint ilyet érdemes minden lehetséges módon és eszközzel megvédeni. A napelemes rendszerek vagyonvédelmére jó megoldás lehet a magyar fejlesztésű védelmi és monitorozási megoldás, a PV Guard, amely minden esetet lefed.

Meghibásodásesetén (legyen az például lopás, vagy viharkár), a rendszer azonnal jelzi a működési problémát, még az éjszakai időszakban is, amikor nem folyik áram a rendszerben.

A legtöbb napelem biztosítási konstrukcióban nehezen átlátható vagy nehezen teljesíthető védelmi feltételeket írnak elő (például kamera vagy mozgásérzékelő), amelyek ráadásul sokszor adnak téves riasztást, illetve körülményes és drága a telepítésük. A PV Guard mellé ezek a többlet beruházások nem szükségesek, csak néhány alapvető védelmi előírásnak kell eleget tenni.

A napelemes rendszerek biztosítása

Aki beruház egy napelem rendszerre, nemcsak egy környezettudatos döntést hoz ezzel, hanem más szempontból is hosszú távon gondolkodik. Egy olyan fejlesztésbe fekteti a pénzét, amelyet érdemes megvédeni és érdemes biztosítani is, már a kivitelezési szakaszban érdemes biztosítást kötni a rendszerre. A biztosítás megkötésekor szem előtt kell tartani, hogy ha a káresemény miatt termeléskiesés és ezáltal bevételkiesés történik, legyen arra garancia, hogy ezt a kiesést majd a biztosító megtéríti, abban az esetben is, ha újra kell építeni az egész rendszert és akkor is, ha csak egy kisebb meghibásodást kell kijavíttatni.

Ajánlott még a megépítés előtt a biztosítás megkötése a napelem és napkollektor rendszerre, de van lehetőség a már felépült rendszerek esetén utólagosan is biztosítást kötni.

A napelem rendszerek esetében nem alkalmazhatóak a szokásos biztosítói kockázatvállalási sztenderdek.

Forrás: etienne.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

A napelemek hazai termelési rekordja abszolút értékben és a részesedést tekintve is megdőlt.

Kell-e félniük a napelemeseknek a bruttó elszámolástól? 

Kell-e félniük a napelemeseknek a bruttó elszámolástól? 

Hogyan lehet felkészülni a szaldós elszámolás utáni korszakra?

Hirdetés