A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a szakmai zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük meg. Addig is bemutatunk néhányat a versenyre nevezett 33 projekt közül. Következzen a Horváth András (HP-Arch) által tervezett etyeki családi ház, az építész tolmácsolásában.

Etyek újonnan beépülő családiházas övezetét elsősorban a nagyvárosból kiköltöző építtetők alakítják. Bár a telek szélessége, és az oldalhatáros beépítési mód a falusias jelleg felé terelné a terület használatot, de az építtetők urbánus életformája a szép táji környezetre nyíló kilátást, és a kertkapcsolatot helyezi az előtérbe.

Nincs helye és indokoltsága a melléképületnek, minden funkciót a lakóépületbe integrálva kell megoldani. A táj azonban mégiscsak vidéki, melyben az új épület arányrendszere vagy elfogadja, vagy megtagadja a geográfiai pozícióját.

A táj ereje (szépsége) kilöki magából a tiszteletlenül viselkedő építészeti beavatkozást, a kérkedő, uralkodni vágyó gesztusok megbosszulják magukat.

A feladat tehát az értelmes illeszkedés: a városias életformának kényelmes helyet adó építészeti forma ötvözése a helyhez illő léptékkel.

Az épület a lakószintjeivel követi a terep lejtését. A tetőzet a lehető legegyszerűbben foglalja keretbe a változó szinteket, így a bejárati és középső hálószobákat tartalmazó épületrész egységes tetőzet alá kerül, míg a lakótér ettől elválasztva, egy rejtett acélszerkezettel megtámasztott, nyitott belső terű tetőt kapott. A belsőépítész által befejezett tereket praktikusság és összefogottság jellemzi.

Ház Etyeken

Építész: Horváth András
Építész munkatársak: Bognár Gergely, Csabai Márton
Belsőépítész: Bárdóczky Andrea
Fotó: petra.hu




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

Tavaszi zsongás

Tavaszi zsongás

Tavaszias, üde ösvénnyel fogadja vendégeit a „Spring Feast”.

Hirdetés