Berlini építészek terve a Zöld-foki szigetekre.

A berlini Heim Balp Architekten által tervezett Casa d’Poço a Zöld-foki szigetek egyedi kulturális és természeti jegyeit tükrözi, miközben sokoldalú, többfunkciós, lakó, kulturális és vendéglátási igényeket egyaránt kielégítő teret hoz létre, amely a helyi közösség életformájában gyökerezik.
 

 

A ház kulturális, lakó- és vendéglátó tereket foglal magába. Az alsó szinten, a helyi kulturális eseményekre nyitott közösségi tér található, az emeleteken állandó és ideiglenes tartózkodásra szolgáló apartmanok várják a látogatókat. A belső udvarban közös külső konyha és hosszú padok sorakoznak a buja növényzettel telepített erkélyek között, ahol a lakók védett közegben gyűlhetnek össze. 

 

 

Heim Balp Architekten társalapítója, Michael Heim így jellemzi a házat:

 

„A Casa d’Poço mind esztétikáját, mind funkcióját tekintve az őt körülvevő kontextusban gyökerezik – a változatos éghajlat, buja természet, élénk kultúra, összességében egy végtelen gazdagsággal megáldott föld értékeiben. A design nemcsak ünnepli ezeket az értékeket, hanem (újra) összekapcsolja a helyieket és a látogatókat a Zöld-foki-szigetek természetével és kultúrájával, elősegítve az összetartozás, a büszkeség és a közösség mélyen gyökerező érzését.”

Az ötemeletes épület homlokzata a szigetcsoport São Vicente és Santo Antão szigeteire, valamint azok jellegzetes kulturális és környezeti jellemzőire reflektál. São Vicente szigete a helyi karnevál központja, a függőleges fa lamellás árnyékolókkal kialakított utcai homlokzat ennek a kavalkádnak háttere és díszlete is egyben. A sziget jellegzetes kőépítészetéhez képest a térbeli fa árnyékolók barátságosabb képet mutatnak, a mahagóni fából készült mozgatható panelek védelmet nyújtanak a nap és a hő ellen.

 

 

 

A teraszosan kialakított udvari homlokzat a szomszédos Santo Antão sziget buja növényzetére, a meredek hegyoldalban kialakult vízgyűjtő platóira utal. A teraszokon elhelyezett, gabonával és kukoricával beültetett edények a megművelt tájat idézik, az esővíz vízesésként zúdul alá a teraszokon, összegyűjtve pedig locsolásra szolgál a szárazabb éghajlatú szigeten. 

 

 

A konstrukció más elemei is kapcsolatban állnak a helyi hagyományokkal és környezeti feltételekkel. Az erős napsütést a lapostetőn elhelyezett napelemek hasznosítják, az épülethez toldott ablaktalan, vakolt falú lépcsőtorony pedig az öt szint természetes átszellőzését biztosítja a benne kialakuló huzat révén. A Casa d’Poçóban a publikus és privát szféra, a természet és a kultúra kommunikál egymással, és mindez a zöld-foki identitás jegyében, melynek alapja a mélységes közösségi érzület, amit ez a ház ápol és ünnepel.

 

 

Helyszín: Rua Lopes da Silva Guine-Bissau, Mindelo, Cabo Verde (São Vicente)
Befejezés dátuma: 2021
Funkció: Vegyes használat (lakó, kulturális, vendéglátás)
Terület: 580 m 2
Projektcsapat: Michael Heim, Pietro Balp, Lia Janela, Matteo Rossi , Lisa Desager.

 

Forrás: sajtóanyag




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Természet és kultúra találkozása fában, vakolatban

Berlini építészek terve a Zöld-foki szigetekre.

Válasz egy komplex urbanisztikai problémára Újpesten

Válasz egy komplex urbanisztikai problémára Újpesten

Az újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont.

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai ügybe keveredett Bjarke Ingels irodája Tiranában

Politikai egymásra mutogatás, tiltakozások és őrizetbe vételek az új nemzeti színház épülete körül.

Hirdetés