A KÉK és az ADI Stúdió kutatása a Balaton-felvidéken.

Átfogó kutatást indított a KÉK - Kortárs Építészeti Központ és az ADI Stúdió a Balaton-felvidéken, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a jó gyakorlatokat, és ötleteket adjon arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

 

A kutatás a KÉK-ADI 2021-2023-ig tartó TÁJTÉKA projektjének a része, és a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatát térképezi fel: a fenntartható életformákat és gazdálkodási gyakorlatokat, a hagyományok igényekhez, aktualitásokhoz alkalmazkodó változásait és fenntartását, a kísérletező szemléletet és a generációkon átívelő együttműködéseket.

A 2021 októberében indult felmérés során a KÉK kutatói csoportja fél éven át járja a 71-77-es út közötti terület településeit. A tervek szerint több mint 200 helyi aktív szereplővel, döntéshozóval, innovatív vállalkozóval és olyan lakossal beszélgetnek, akik valamilyen tanulságos jó gyakorlatot követnek.


A kutatás fő célja ugyanis egy összetett együttműködési program kialakítása a helyiek számára:Eddig több tucat borászt, polgármestert, kulturális intézmények képviselőit és egyéb tevékeny helyi érintettet kérdeztek a fenti témákban a tapasztalataikról. A mélyinterjúkat rögzítik és később kielemzik - a kétéves projekt következő fél éves szakaszában dolgozzák ki a történetek és követendő példák gyűjteményét, valamint az eseményeket.

a KÉK a tanulságokat TÁJTÉKA eszköztárakban összegzi, hasznos gyakorlati segítségként minden érintettnek.

A kiadványokon túl a régió innovátorait mentorprogrammal és képzésekkel támogatják 2022-2023-ban, és egy egymást segítő, támogató közösség kialakítását tervezik. A megismert jó gyakorlatok alapján új mintaprojekteket indítanak, amelyeket majd a nagyközönség számára is nyilvános eseményeken mutatnak be.

 

 

Bár a program második évében a látogatókat is bevonják,

a szervezők célja nem a turizmus fejlesztése, hanem éppen a helyi közösségek segítése.

A kutatók fenntartható életmódokat keresnek és azok megvalósításán dolgoznak, kifejezetten a Balaton-felvidék sajátosságaiból kiindulva: hogyan lehet a hagyományos, a múlt érdemeinek tiszteletén alapuló szokásokat a mai adottságok mentén folytatni és továbbvinni, hogyan alkalmazkodnak a közösségekben élő folyamatok a digitalizáció és urbanizáció folyamataihoz, és hogyan lehet a 2020-as években kistelepülésen élni úgy, hogy az értéknek, és ne elszigetelődésnek számítson. Fontos cél még a táj sokszínűségének a bemutatása az egyes példákon keresztül. 

A kutatók már eddig is szembetűnően sok jó gyakorlattal és innovációval és aktív közösségekkel találkoztak a környéken. Azonban ezek a szereplők ritkán kerülnek kapcsolatba egymással, és a jó kezdeményezésekkel sokszor még az érdeklődő helyiek sem ismerik.

Egyes helyeken kifejezett konfliktus is fennáll a régebb óta ott lakók és a “bebírók”, illetve az újító szellemű vállalkozók és a hagyományos módszereket követők között. A TÁJTÉKA célul tűzte ki ezeknek a problémáknak az áthidalását, illetve hogy beindítsa a párbeszédet a fent megfogalmazott kérdések mentén.

A folyamatban lévő személyes mélyinterjúkon túl a TÁJTÉKA örömmel veszi a lakosok meglátásait is. Aki megosztaná a tapasztalatait, véleményét a Veszprém-Balaton-felvidék régió főbb problémáival, értékeivel kapcsolatban, szeretne értesülni a kutatás további sorsáról, illetve akár aktívabban is segíteni azt, február végéig töltse ki az ötperces kérdőívet.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Város, közösség és fecsegés a szabad ég alatt

Szabadtéri évadzáró Pecha Kucha Night 2021. július 20-án.

Kenukra építettek pontonhidat Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közé

Kenukra építettek pontonhidat Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közé

Batyus piknikkel avatták fel a Szlovákiát Magyarországgal összekötő ideiglenes Ipolyhidat.

Séták éjszakája

Séták éjszakája

2021-ben is szervezett andalgás a városi séták szakértőivel

Hirdetés