Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

A táj és a helyi tudás tisztelete, valamint helyi anyagok is megjelennek a gyümölcsöskertben lévő kis házban, ami akár egy meditációs központ is lehetne. Az egyszerű, de játékos belső hagyja érvényesülni a gondosan kiválogatott tárgyakat. Cikkünk az OCTOGON magazin 152-es (2019/4-es) lapszámából.

 

Csak egy egyszerű, viszonylag kis házikó szerényen megbújva egy gyümölcsöskertben. Nyaralónak, hétvégi háznak szánta egy háromfős család, ilyet viszont talán ha kettőt jegyzett az elmúlt 30 évben a tervező, Kendik Géza. Jobban megismerve a házat, kiderül, miért tett kivételt, és mennyi apróságnak kellett a helyén lennie, hogy működjenek az elképzelései.
 


A család igényeit pontosan ismerte a velük régi barátságot ápoló tervező, akinek ugyanakkor a hely szelleme – a változatos növényvilág, benne a Magyarországon ritka szelídgesztenyével – is fontos volt, mi több, a legfontosabb az egész ház telepítésében.

A ház elhelyezkedése és minden porcikája tiszteletet sugároz: a tagolása a klasszikus parasztházakét idézi, csak itt az érkező közösségi tér és konyha szerepét a terasz veszi fel.

A hatalmas, fedett, három oldalról zárt terasz kulcsfontosságú tér, onnan látszik a legtöbb fa, előtte a legdúsabb a növényzet, önkéntelenül is ott telepednek le a vendégek, emellett összeköti a két épületegységet. Maga a növényzet még a telek előző gazdájának öröksége, ahogy a korábbi, Villa Negrának becézett ház fotója is ott lóg a bejárat mellett.
 

A déli homlokzat a kert felől - Fotó: Bujnovszky Tamás


Bár az előírások szerint alkalmazkodni kellett a beépíthetőséghez, szerencsés egybeesés, hogy a helyi szabályzat szinkronban volt a család elképzeléseivel. Noha 70 négyzetméteresnél nem lehet nagyobb az alapterület, két épületet felhúzni lehetséges volt, az építménymagasság pedig lehetővé tette a tetőteret. Így a fő épületrészben a nappali-konyha mellett három háló, két mosdó, és egy háztartási helyiség is elfért, míg a pár lányának szánt kisebbik egység akár önálló garzonként is működhet.

A tisztelet jegyében támaszkodtak a helyi anyagokra és a helyi tudásra: a szomszédos bányából származó sóskúti kő (amely szépen öregszik, matt, majd évtizedek múlva szürkés lesz) felrakásakor a mesterek pontosan tudták, mit bír el az anyag, megmondták, milyen vastagságban és milyen fugával használják. Kendik ehhez tett hozzá finom részleteket: téglaburkolat mögé rejtett ereszt, átszellőztetett falat, ahol a kő mögött légréteg van, majd hőszigetelés, végül a téglafal, összesen 60 centis szélességben. Éppen ezért a hőszivattyús fűtéssel ellátott ház megfelel akár a legkorszerűbb okosotthonnak.

Bevállalták a régi fa alkalmazását is, a terasz első részén vasúti talpfák futnak végig. Ezeket minden tavasszal ápolni kell, de a feladatot vállalta is a tulajdonos, ami szintén elengedhetetlen volt ahhoz, hogy betervezhessék. 

A tetőre hódfarkú cserép került, a kisház visszalép a nagyhoz képest, és ahol visszalép, az üvegfelület átfordul, így végig lehet nézni hátrafelé a kerten. Újabb kontaktus, ami nyomatékosítja, hogy nem a ház a lényeg, hanem a kert és a táj tisztelete.
 

A hátrafelé néző kis ablak is a kert fontosságát nyomatékosítja - Fotó: Bujnovszky Tamás


Odabent szándékosan kevés anyagot használtak, a padló, a konyhapult csiszolt beton, hófehér falak és hatalmas üvegfelületek váltják egymást, mindez kiválóan kiemeli a tulajdonos által kedvelt, a világ számos részéről összegyűjtött rusztikus tárgyakat, kiegészítőket. Átutazó vendégként is megérintett bennünket a tulajdonos által legfontosabbnak tartott tökéletes nyugalom a házban, ami egyaránt tökéletes helyszíne egy ötvenfős bulinak, mint a meditatív elvonulásnak.
 

Építés éve: 2018-2019
Építészet: A4 Stúdió (Kendik Géza, Láng Nóra)
Belsőépítész: Christel Reynier

 

A teljes cikk a képgalériával ITT olvasható.
Online pedig ITT lapozz a 156-os lapszám 42. oldalára. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Madridban készült a kétszintes otthon, de gyorsan elköltöztették.

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Falusi szerelem

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Hirdetés