INDOOHÁZ, a CheckINN Revitalizátor ötletversenyének idei legjobbja

A tavalyi évi nagy sikerű pilot projektet követően 2023 júniusában a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft., valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ismét közös ötletversenyt hirdetett a felsőoktatásban résztvevő hallgatók körében. A CheckINN Revitalizátor ötletverseny célja elhagyatott vagy funkciójukat vesztett területek, ingatlanok turisztikai célú újrahasznosítására vonatkozó ötletek díjazása. Íme az idei pályázat nyertesei, Pálinkás-Szűcs Tilla, Dózsa Bercel és Molnár Bendegúz, a MOME építész hallgatói. Ötleteküket, a INDOOHÁZ projektet a tervezők leírásában közöljük. 

 

 

Tervünk a belföldi turizmus személygépjármű/ belsőégésű motor függőségének mérséklését, a vasút megítélésének javítását, valamint a hátizsákos turisták komfortszintjéhez és lehetőségeihez passzoló szállások alulreprezentáltságát igyekszik megoldani. Az adaptív újrahasznosításon túl,  fontos sarokköve a programnak a kötöttpályás közösségi közlekedés erősítése, ami a hasonló léptékű utasforgalommal számoló mobilitási formák közül a legfenntarthatóbb.

 


Tudva, hogy a vasút és a barnamezős területek kéz a kézben járnak, az INDOOHÁZ program arra használja az ország vasúthálózatát, hogy szövetszerű kapcsolatot teremtsen kis léptékű, pontszerű beavatkozásokkal. Ezek a pontok az állomásokon található egykori vízházak lennének, amelyek eredeti rendeltetésük szerint a gőzmozdonyok vízellátásáért feleltek. Bár a vízházak története egyidős a magyar vasútéval, azonban a projekt egy, a II. világháború után készült típusterv épületeinek revitalizálására fókuszál.

A közel száz hazai vízház harmada az említett típusterv alapján épült. Ezek az épületek hosszú évtizedekig látták el feladatukat, majd 1984-ben, amikor az utolsó gőzöst is kivonták a forgalomból, feleslegessé vált a fenntartásuk. A máig megmaradt házak rendszerint üresen, de felépítésüknek köszönhetően (fél méteres téglafalak, vasbeton födémek) jó szerkezeti kondícióban állnak.

A programunk eredményeképpen 1-2 éjszakás szálláshelyként élednének újra ezek a II. világháború utáni ipari örökségünk részét képező épületek. Egy értékalapú és értékteremtő brand születne, amely támogatja belföldi turizmust és a fiatalok ország- és helyismeretét, növeli az országimázst, valamint vonzóvá teszi Magyarország megismerését külföldi hátizsákosok számára is. A javaslatunk arra épít, hogy a könnyen olvasható, jelszerű arculatunk révén a vízházak látványa idővel egybeforrjon a hátizsákos szállás fogalmával.Az épületeken alkalmazott építészeti beavatkozások célja, hogy minél kevesebb eszközzel szolgálják ki a célcsoport igényeit, miközben kommunikálják a ház megváltozott funkcióját. Az átfogó felújításon és tetőcserén túl, a ház ajtaja és a felsőszinti víztartályok kék színt kapnának. A ház önálló működtetése érdekében, valamint a célcsoport médiafogyasztási szokásaihoz igazodva egy telefonos applikáción keresztül lehetne majd informálódni és szállást foglalni. A MÁV-val együttműködve lehetőség lenne közvetlenül a menetrendi applikációból átlépni az INDOOHÁZ szállásfoglaló felületére, így direkt kapcsolás jöhetne létre az egyes úticélok és vízházak között.

 


A be- és kicsekkolást, valamint a hibajelentést is az applikáción keresztül lehetne megtenni. Sikeres foglalás esetén a földszinten található előtérbe az appon megjelenő QR-kóddal tudna bejutni be az utazó. Az innen feltáruló közlekedő magon keresztül érné el a beépített bútorzatú hálótermét, ahol elfoglalhatja a rá eső kapszulát. A hálószintek közepén elhelyezkedő, kaptár-szerű alvódekkeket saját polifoammal és hálózsákkal lehetne használni. Továbbhaladva a meglévő födémáttörések közé feszülő lépcsőházon, feljutunk a tartálytérbe, ahol közösségi étkező, teakonyha és két (az eredeti tartályok felhasználásával kialakított) fürdő kap helyet. Az épület múltbéli funkcióját megünnepelve a legfelső szinten unikális térélmény várja az utazókat, a tartályok átírásán túl a három méter magas ablakok gondoskodnak a közösségi tér atmoszférájáról.

 

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy szocialista művelődési ház új élete

Egy szocialista művelődési ház új élete

Ötletpályázat a váci Madách Imre Művelődési Központ bővítésére.

Terek új szerepben – A Városmajori Szabadtéri Színpad

Terek új szerepben – A Városmajori Szabadtéri Színpad

A Paradigma Ariadné a tőle megszokott bátorsággal nyúlt a feladathoz.

Modern területfejlesztés | Revitalizátor ötletpályázat

Modern területfejlesztés | Revitalizátor ötletpályázat

Hajótúra és búvárbázis tervével is jelentkeztek a CheckINN és a MOME közös ötletversenyére.

Hirdetés